"A tömegben az ember is csak egy birka"

Infostart
2008. február 15. 07:09
Nagy tömegben az emberek úgy viselkednek, mint a birkák: egy vagy két embert követnek, azokat, akikről azt gondolják, hogy tudják merre kell menni.

A Leedsi Egyetem kutatói a válságmenedzsment számára végeztek kutatásokat az emberi viselkedésről.

A vizsgálatok során olyan helyzeteket vezényeltek le, amelyekben az embereknek nagy térben kellett mozogniuk, miközben egymással nem beszéltek. A résztvevők közül csak néhányan kaptak bővebb információkat, az emberek nagy részének mindenféle utasítás nélkül kellett haladnia.

Az eredményekből kiderült, hogy a tömeg mozgását az az 5 százaléknyi kisebbség befolyásolta, amelynek tagjai bővebb információkkal rendelkeztek, a maradék 95 százalék anélkül követte őket, hogy ezt tudatosították volna magukban.

A kutatás vezetője megállapította, hogy ebben a tekintetben az emberek ugyanúgy viselkednek, mint az állatok: anélkül, hogy erre bárkitől utasítást kaptak volna, vagy bárkivel is beszéltek volna, lemondanak saját döntési lehetőségükről és mennek a tömeg után.

A legtöbb esetben ugyanakkor a résztvevőkben nem tudatosodik, hogy valójában mások irányítása alatt állnak.

A kutatást megelőzte egy másik hasonló is. Az Utrechti Egyetemen egy kísérlet során arra jöttek rá, hogy a legtöbb embert boldoggá teszi, ha követhet egy vezetőt.