Remény a betegeknek: visszafordítható a májkárosodás

Infostart
2007. december 27. 17:16
Az alkoholfogyasztás, illetve a hepatitis okozta májkárosodás bizonyos esetekben megállítható, illetve visszafordítható - állapították meg amerikai kutatók, akik egy kulcsfontosságú protein blokkolásával értek el eredményeket. Kutatásaik hasznosíthatóak a tüdőbetegek és az égési sérültek kezelésében is.

A túlzott alkoholfogyasztás és a hepatitis fibrózis kialakulásához vezethet a májban. A cirrózis következtében a máj állománya kötőszövet-felszaporodás miatt göbösen átalakul, a máj működésében súlyos zavarok keletkeznek.

A jelenlegi módszerekkel az orvosok keveset tehetnek a betegség ellen, legföljebb megpróbálhatják megakadályozni a további károkat azzal, hogy a beteget életmódja megváltoztatására - az ivás abbahagyására - bírják, illetve hepatitis esetén kezelik a vírusfertőzést.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói viszont egerekben sikeresen megállították kötőszövet-felszaporodást az RSK-nak nevezett protein blokkolásával. A kutatást vezető Martina Buck reményei szerint akár a már kialakult károkat is visszafordíthatják, és a módszerrel kezelhetik a tüdőbetegeket és az égési sérülteket is, akiknél így csökkenthető a sebek hegesedése.