A nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a lektin nevű fehérje megakadályozza a maláriát okozó paraziták kifejlődését a moszkitók szervezetében. A kór a moszkitók csípésével terjed, évente 500 millió ember fertőződik meg, és egymilliónál többen bele is halnak a betegségbe.
Becslések szerint a Föld lakóinak 40 százalékát fenyegeti a malária.
A kutatás során megpróbálták stimulálni a moszkitókat, hogy több lektint termeljenek: ennek érdekében egyesítették a tengeri uborka lektin-termelést szabályozó génjének egy részét a moszkitóból vett hasonló génnel.
A lektin akkor pusztítja el a parazitát, amikor az még fejlődésének korai szakaszában van. Ilyenkor a legfertőzőbb.
A kutatás eredményét nagyon biztatónak nevezte Bob Sinden londoni szakértő, de figyelmeztetett, hogy még rengeteg munka szükséges, mire a genetikailag módosított moszkitók elterjednek, és dominánssá válnak a veszélyeztetett területeken.
Azt is hangsúlyozta, hogy bár a tengeri uborkából nyert protein jelentősen csökkenti a paraziták számát a moszkitók szervezetében, teljesen nem irtja ki őket. "A fejlesztésnek ebben a szakaszában a genetikailag módosított moszkitók is veszélyesek az ember számára" - magyarázta.
Az egyik cél ezért az lehet, hogy oly módon módosítsák a moszkitók genetikai felépítését, hogy azok szervezetében ne is fejlődhessenek ki a paraziták.