Az időskori elbutulás ugyanolyan veszélyes, mint a terrorizmus

Infostart
2007. október 12. 05:03
Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint a 60 milliós lakosú szigetországban 2075-re több mint egymillióan lesznek a 100 év felettiek. Az egyre hosszabbodó életkor pedig hatalmas veszélyeket rejt magában: a terrorizmus vagy a globális felmelegedés mellett az emberiség újabb ellenségei az idős korban jelentkező betegségek lesznek.

A Cambridge-i Egyetem neurológus professzora szerint az egyre hosszabbodó élettel együtt jár majd az is, hogy a jelenleginél sokkal többen lesznek, akiknek testileg vagy szellemileg leépülve kell leélniük az utolsó éveiket.

A napjainkban született gyermekek életkilátásai elérik a 100 évet, amely azt jelenti, hogy 2075-ben a jelenleginél százszor többen, azaz nagyjából 1 millióan lesznek azok, akiknek a korát csak három számjeggyel lehet leírni.

Az idősebb korhoz pedig gyakran kapcsolódik az egészség leépülése. Az időskori betegségek, mint például az Alzheimer-kór, terjedőben vannak, a kutatók pedig az adatokból arra következtetnek, hogy néhány évtized múlva az öregek fele demens állapotban hal meg.

A kutatók, köztük Buy Brown Cambridge-i professzor is épp ezért a demenciabetegségek kutatását kiemelkedő fontosságúnak tartja, szerinte ugyanis beláthatatlan következményekkel járhat a társadalomra, ha a most közölt elképzelések beigazolódnak.

Rámutatott: a többi mellett az Alzheimer-kór kutatására a jelenleginél sokkal több forrást kellene fordítani, mert a betegség a nem is olyan távoli jövőben legalább olyan veszélyt jelenthet az emberiség számára, mint például a terrorizmus.