Új remény a pusztító népbetegséggel szemben

Infostart
2007. augusztus 28. 06:18
A vérnyomás szabályozásának új módjára derítettek fényt brit kutatók, ami újfajta gyógyszerek kifejlesztését teheti lehetővé a szívroham és az agyvérzés ellen.

A magas vérnyomás számos fejlett országban népbetegségnek számít - Nagy-Britanniában például minden negyedik felnőttet érint -, ha pedig nem kezelik megfelelően, akkor idővel szívinfarktust vagy agyvérzést okozhat.

Noha ma is léteznek gyógyszerek a vérnyomás szabályozására, csak kevéssel lehet pontosan beállítani az értéket.

A King's College London kutatói az oxidációt fogták munkára kísérleteik során. Ez a folyamat eddig az orvoslásban főként negatív előjellel került elő, mert az oxidánsok és a szabadgyökök károsíthatják a sejteket, ugyanakkor a sejtek normális működésének fenntartásában is fontos szerepük van.

Közvetett hatás

A PKG nevű enzim alapvető szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. A brit kutatók arra jöttek rá, hogy az oxidánsok, mint amilyen a hidrogén-peroxid, kötést alakítanak ki két aminosav között, amelyek így aktiválják a PKG-t, a végeredmény pedig a vérnyomás csökkenése.

A kutatást finanszírozó British Heart Foundation professzora szerint a felfedezés nagyon ígéretes, mert megnyitja az utat új vérnyomáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztése előtt.

Másrészt a mechanizmus újfajta betekintést enged abba, hogyan befolyásolják az oxidánsok a sejteket és a szöveteket, valamint a szív összehúzódóképességét is - tette hozzá Jeremy Pearson.