Az alkoholfogyasztás növelheti a bélrák kialakulásának veszélyét

Infostart
2007. július 31. 04:22
Napi fél liter sör vagy egy nagy pohár bor elfogyasztása akár 10 százalékkal is növelheti a bélrák kialakulásának kockázatát - állítják brit kutatók.

Minél többet iszunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy rákbetegek leszünk - derül ki egy brit kutatásból, amelynek munkatársai azt állítják: azoknak a szervezetében, akik 30 grammnál több tiszta alkoholt fogyasztanak naponta, 25 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy rák alakuljon ki.

A kutatáshoz csaknem 480 ezer páciens adatait használták fel a tudósok: megkérdezték őket italozási szokásaikról, majd hat évig figyelemmel követték egészségük alakulását. Ez alatt az idő alatt 1.833 résztvevőnél alakult ki vastagbélrák.

A kutatók azt is megállapították, hogy a bélrák kialakulásának esélye a férfiakban egy a húszhoz, míg nőknél egy a 18-hoz. Csak Nagy-Britanniában évente több mint 30 ezer új bélrákos megbetegedést fedeznek fel.

Tim Key rákkutató szerint az alkohol ugyan nem emeli számottevően a kockázatot, mégis fontos, hogy felhívják az emberek figyelmét fogyasztásának veszélyeire.