Étellel fokozhatjuk a gyógyszerek hatását

Infostart
2007. július 18. 05:48
Hatásosabbak a gyógyszerek, ha bizonyos ételeket fogyasztunk velük együtt - derül ki amerikai kutatók tanulmányából. A tudósok szerint így elég kevesebb gyógyszert szedni, ami óriási megtakarítást jelenthet a betegeknek.

A chicagói egyetem tudósai kimutatták, hogy az emlőrák kezelésére szolgáló lapatinib nevű gyógyszerből kevesebbet is elegendő szedni, ha valamilyen étel fogyasztása után kerül a szervezetbe.

A kutatók tanulmányából kiderül, hogy növeli a gyógyszer hatékonyságát, ha a készítmény valamilyen zsíros étellel és grapefruitlével együtt kerül a szervezetbe.

A vizsgálatok szerint 167 százalékkal jobb a készítmény felszívódása, ha étellel együtt veszik be. Egy zsíros fogás után még jelentősebb a különbség: több mint háromszoros mennyiség kerül be a véráramba, mint ha éhgyomorra szedi be valaki a daganat kezelésére szolgáló gyógyszert.

A szokásos öt helyett elég egy szemet bevenni a gyógyszerből, ha grapefruitlevet is iszunk utána - közölték a tudósok, akik szerint a megállapítások figyelembe vételével jelentős összeget lehet megtakarítani.