Gyógyítható lesz az autizmus?

Infostart
2007. június 28. 07:44
Egereknél képesek voltak jelentősen csökkenteni az értelmi fogyatékosság és az autizmus tüneteit amerikai kutatók. Az eredmény mérföldkő lehet az emberek gyógyításában is.

Amerikai kutatók előbb létrehozták az egerekben a törékeny X-szindróma tüneteit. Ez a nemi kromoszómák örökletes hibái közé tartozik, és a fiúk értelmi fogyatékosságának 30, a lányokénak tíz százalékáért felelős. Akár súlyos autizmust is okozhat.

A szindróma az egereknél hiperaktivitást, túlmozgást és a mozdulatok céltalan, folyamatos ismétlését váltotta ki. Miután azonban az agyukba jutattak egy enzimet, a tünetek jelentős része eltűnt.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói megállapítottak, hogy a kezelés után nem csupán a strukturális rendellenességek álltak helyre az agyban, hanem a sejtek közötti normális kommunikáció is.

Ráadásul a kezelés akkor is hatásos, ha a tünetek megjelenése után hosszabb idővel kezdik csak - hangsúlyozta az egyik kutató. Az egereknél ugyanis csak hetekkel a tünetek jelentkezése után kezdték meg a kezelést - tette hozzá Susumu Tonegawa.

A New York-i Egyetem neurológiai központjának professzora is nagy jelentőségűnek minősítette a kutatás eredményét. "A kezelés fontos szerepet játszhat a beteg gyerekek gyógyításában" - hangsúlyozta Eric Klann.