Remény az aggódó szülőknek - túlbecsülték a bölcsőhalál veszélyét

Infostart
2007. június 13. 05:41
Ha az első gyerek bölcsőhalál következtében vesztette életét, a másodikat kevésbé fenyegeti ugyanez a veszélyt, mint korábban gondolták - derült ki egy friss vizsgálatból. Az eredmény várhatóan éles vitát vált majd ki a kutatók között.

Brit kutatók nyolc olyan tanulmányt néztek át, amely az elmúlt négy évtizedben készült, és arra a következtetésre jutott, hogy az első gyerek halála után a másodikat is fenyegeti a bölcsőhalál.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a korábbi eredmények hamisak: nem okolható a bölcsőhalál annyi csecsemő haláláért, mint gondolták. Sok esetben ugyanis elmaradt a boncolás, nem vizsgálták, hogy nem történt-e gyilkosság, illetve azt sem, nem öröklött kór okozta-e a baba halálát.

"Valószínűnek tűnik, hogy néhány esetben emberölés történt" - vonta le a következtetést a jelentés egyik szerzője. "Ezért szeretném tudatosítani a szülőkkel, akik elvesztették első gyermeküket, hogy a másodikat nem fenyegeti jelentős veszély" - tette hozzá Christopher Bacon.

Sok anya ellen azért ejtették a gyilkosság vádját, mert a bíróság bizonyítottnak vélte, hogy ha az első gyermek bölcsőhalálban hunyt el, valószínűleg ugyanez okolható a második váratlan és megmagyarázhatatlan halálért is.

A brit orvosi szaklap tavaly egyenesen azt állította, hogy ha ugyanabban a családban két baba hal meg, 90 százalékban "természetes", hogy a másodikét is bölcsőhalál okozza.

Nagy-Britanniában 1991 óta drasztikusan, 75 százalékkal csökkent a bölcsőhalálok száma, de még így is hetente hét baba halálát okozza. Két gyerek ugyanakkor nagyon ritkán veszíti az életét egy családon belül emiatt.