Kipusztulhatnak a fecskék Magyarországon

Infostart
2007. május 15. 07:20
A Tiszán a felére csökkent a hazatért, és most fészkelő parti fecskék száma - jelentette be a Felső Tisza vidékén végzett felmérések után a Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézetének tanára. Szép Tibor, aki egyúttal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőségi tagja, hozzátette: a fecskék mellett számos vonuló madár esik áldozatul a globális klímaváltozásnak, a fecskék pedig akár ki is pusztulhatnak.

Számos madárfaj kipusztulhat a közeljövőben, ha folytatódik a kedvezőtlen klímaváltozás - hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vezetőségi tagja.

Szép Tibor, a Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézetének tanára hangsúlyozta: a Magyarországon és az Afrikában is egyre gyakrabban előforduló rendkívüli szárazság miatt évről évre csökken egyebek mellett a parti fecske élőhelye, és a táplálékul szolgáló rovarok állománya is drasztikusan fogy.

A szakember közölte: a tavalyinál 50 százalékkal kevesebb parti fecske költ idén a Tisza mentén.

Szép Tibor hozzátette: ennek valószínűleg az az oka, hogy jóval több állat pusztul el a 6 ezer kilométeres vándorút során, illetve Afrikában, mint amennyi kikelt Magyarországon.

A Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézetének tanára úgy vélte: a klímaváltozás miatt a parti fecske mellett több más költöző madarat is a kipusztulás veszélye fenyeget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást