Most megtudhatja, milyen vécét használnak az űrben

Infostart
2007. május 10. 21:50
Sokakban felmerült már a kérdés: vajon hogyan végezhetők el a természetes szükségletek az űrben. A közelmúltbeli űrutazások kapcsán Fülöp angol hercegben is felvetődött a kérdés, ezért egyesült államokbeli útja során rákérdezett. Választ is kapott rá a NASA egyik munkatársától.
Víz helyett levegő

A Föld civilizált területein az emberek vízöblítéses vécéket vesznek igénybe, ha dolgukat akarják végezni. Ez egy igen higiénikus megoldás, hiszen minden egyes használat után egy jó adag víz mossa ki a toalettet. A megoldás azonban az űrben nem alkalmazható a súlytalanság miatt.

A nemzetközi űrállomáson használatos illemhely hasonlít a földi változatához, kivéve a vízöblítést. Ehelyett a szerkezet a csőbe nagy nyomással levegőt fúj. A levegő így szinte ugyanazt a hatást kelti, mint a hagyományos vécében a víz.

Van még egy apró különbség. Az űrben használatos illemhelyeket hevederekkel is ellátták, amelyek azt biztosítják, hogy a vécén ülő végig a helyén maradjon, amíg az szükséges.

A vizelet az űrbe kerül

Jó hír azoknak, akik férfiként ragaszkodnak ahhoz, hogy kisdolgukat állva végezzék, hogy az űrben ez is lehetséges. Egy tölcsérben végződő tömlő ezt is lehetővé teszi.

A rendszer képes a vizelet és a szilárd ürülék kezelésére is. A szilárdat összepréseli, és ebben a formában őrzi egészen addig, míg az utazás véget nem ér. A vizeletet azonban kilöki az űrbe.

A levegőt, amely a vécét tisztítja, a rendszer alaposan átszűri, hogy a kellemetlen szagok és a baktériumok ne okozzanak problémát.

A ventilátor-meghajtású űrbeli vécé a vizeletet egy 20 literes tartályban gyűjti össze. Innen kikerül az űrbe, ahol elég. Az összetömörített szilárd ürülék azonban egy műanyag tömlőbe kerül, onnan egy fém konténerbe. A rendszer minden látogató után lezárja a tömlőt, és újat rak a helyére.