Áttörés a szexuális bűncselekmények felderítésében?

Infostart
2007. március 9. 15:00
Egy újfajta DNS-tesztet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, amely révén a szexuális bűncselekmények elkövetőit nagyobb hatékonysággal tudják azonosítani.

Eddig az nehezítette a törvényszéki szakértők dolgát, hogy a megerőszakolt női áldozatoktól vett kenetben kis mennyiségben volt megtalálható az elkövető DNS-e.

A megoldást az jelenti, ha szétválasztják a női és férfi DNS-mintákat. Ez egy enzim felhasználásával megoldható, amely a sejtek borítását elpusztítja, de épen hagyja az ondósejtet, amely aztán elvezethet a tetteshez.

A törvényszéki szakértők szerint azonban ez a módszer nem minden esetben működőképes, így az eljárást kombinálni kellett egy speciális technikával, a lézeres mikroelemzéssel, amely módszerrel kiemelhető az egyedi DNS-sorozat a sejtekből.

A kutatók az eljárással pontos "genetikai ujjlenyomathoz" juthatnak akár a szexuális bűncselekmény után 24 órával, így nagyobb az esélye az elkövetők azonosításának és kézre kerítésének.

Az eljárást a birminghami tudományos törvényszéki szolgálat fejlesztette ki, és már egyszer sikeresen alkalmazták. A szervezet kutatási vezetője, Martin Bill szerint az új teszttel évente legalább kilencvennel több szexuális bűncselekményt tudnak felderíteni.