Rengeteg nő életét mentheti meg a magyar újítás

Infostart
2006. december 10. 08:26
Nemzetközi díjat kaptak a méhnyakrákot okozó humánpapillóma vírus kimutatásának új, gyorsabb és pontosabb módszerét kidolgozó magyar laboratórium kutatói.

Új diagnosztikai módszert dolgozott ki a méhnyakrákot okozó HPV kimutatására a Genoid Molekulárbiológiai Laboratórium. Az új tesztmódszer megkapta a brit székhelyű Frost and Sullivan piacelemző multinacionális cég termékinnovációs díját.

A méhnyakrák kimutatása eddig igen nehézkes volt. A legtöbb országban citológiai szűrést végeztek, vagyis emberi munkával vizsgálták a sejtek elváltozását.

Jobb a magyar módszer

Az eddigi módszerek meglehetősen nehézkesek, lassúak voltak, és sok volt bennük a hibalehetőség - mondta Erdős Attila, a Genoid vezetője az InfoRádiónak.

Az új, magyar fejlesztésű diagnosztikai eljárással a korábbi két nappal ellentétben már három óra alatt kimutatható a vírus jelenléte. Az új módszer pontosabb és könnyebben kivitelezhető, és igen kevés a hibalehetőség - tette hozzá Erdős Attila.

Itthon a legjobb

A laboratórium partnere az Országos Egészségpénztárnak, a módszer bizonyos megkötésekkel ingyenesen hozzáférhető.

Magyarországon a méhnyakrákot sokkal fejlettebb diagnosztikai eljárással vizsgálják, mint akár az Egyesült Államokban - tette hozzá a laboratórium vezetője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást