Idegen életformákra bukkantak a "vörös esőben"

Infostart
2006. november 15. 06:03
2001 júliusában rejtélyes vörös eső hullott Dél-Indiában. A hivatalos magyarázat szerint a szél az arab sivatagok vörös porát fújta India fölé, de helyiek inkább abban hittek, hogy eljött a megjövendölt világvége.

Az egyik helyi tudós, Godfrey Louis nem hitt ugyan a világvégében, de meg volt győződve arról, hogy valami sokkal szokatlanabb dolog történt, mint egy egyszerű meteorológiai anomália.

Nem csak azért jutott erre a meggyőződésre, mert apró élő sejteket talált az eső után, hanem mert azoknak nem volt DNS-e, amely ismereteink szerint alapfeltétele a földi élet valamennyi válfajának. A tudós ezért arra a következtetésre jutott, hogy valamilyen idegen létformára bukkant.

Godfrey Louis vizsgálati eredménye élénk tudományos vitát indította el a rejtélyes sejtek eredetéről világszerte.

A fő ok, amiért dr. Louis elméletet nem vetették el azonnal, az az, hogy egybevág két brit tudós még a '60-as években alkotott teóriájával.

Az azóta elhunyt Sir Fred Hoyle, illetve Chandra Wickramasinghe professzor azt az elméletet képviseli, hogy a földi élet egy másik bolygóról származik. Úgy vélték, hogy az élet egy üstökössel érkezett a Földre.

Ez az elmélet az elmúlt évtizedben komoly figyelmet kapott. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egyre jobban érdeklődik a Földön kívüli élet kutatása iránt.

A NASA a célra egy új robot-tengeralattjárót fejleszt ki, amelynek az lesz a feladata, hogy felderítse a Jupiter egyik holdjának óceánját. A szerkezetet már tesztelik egy texasi tóban.

A hivatal egy másik csoportja azokat a Földön található baktériumokat tanulmányozza, amelyek szélsőséges körülmények között is képesek életben maradni. A "túlélő" baktériumok felfedezése még valószínűbbé teszi, hogy egyes mikroorganizmusok képesek túlélni az űrutazás nehézségeit.

"A baktériumok kibírják az utazást az űr hidegében, a légüres térben, túlélik az ultraviola sugárzást, a kozmikus és a Röntgen-sugarakat. Nekem úgy tűnik, a baktériumok űrutazásra születtek" - mondta Chandra Wickramasinghe.

A professzor tavaly nyáron felkereste Indiában Godfrey Louis-t, hogy első kézből szerezzen információkat a vörös esőről.

Louis professzor megmutatta legújabb kísérleteit, amelyek szerint a vörös eső 300 Celsius fokon is tud szaporodni.

Bár eredetileg komoly kétségekkel indult Indiába, Chandra Wickramasinghe professzort mindez meggyőzte arról, hogy az Indiában hullott vörös eső az idegen élet egyik formája.