Egy hónappal hosszabb a nyár, mint harminc éve

InfoRádió / MTI
2006. november 6. 13:16
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kimutatása szerint 1976 óta átlagosan 20 nappal nőtt a nyárias napok száma az ország nagyobbik részén. Lakatos Mónika meteorológus hozzátette, hogy 1989 óta minden évben melegebbek a nyarak a százéves átlagnál. Még a tavalyi hűvösnek ítélt nyár is "csak" átlagos volt.

A meteorológus egy budapesti, éghajlatváltozásról szóló tanácskozáson elmondta: az elmúlt 100 évben egyértelműen tetten érhető az egyre melegebb és szárazabb időjárás. Az évi középhőmérséklet 1901 óta éves átlagban 0,7 Celsius fokkal emelkedett, de például a telek ennél jelentősebb mértékben, 1,7 fokkal melegedtek.

A csapadékos napok száma 1951 óta vizsgálva csökkenő tendenciát mutat, és egyre hosszabbakká válnak a száraz periódusok. Ugyanakkor a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiségek növekednek. Az ország felében 1951 óta több mint 20 százalékkal kevesebb csapadék hull - mutatott rá a szakértő.

Láng István akadémikus professzor arról beszélt, hogy a klímaváltozással szeszélyesebbé váló időjárásra fel kell készülni hosszú távon, ugyanis a globális felmelegedést okozó hatások a folyamat sikeres megfékezése esetén is még legalább 20-40 évig érvényesülnek.

Láng István jelentős előrelépést remél az elkövetkező európai uniós költségvetési időszakban előreirányzott pénzügyi forrásoktól, amelyek az éghajlatváltozás közvetlen hatásaira való felkészülést segítenék.