Több ezer megoldatlan bűnügyre derülhet fény

Infostart
2006. október 6. 07:33
Több ezer régi, megoldatlan bűnügyben nyithatják meg újra a nyomozást Nagy-Britanniában, miután egy törvényszéki tudományos vizsgálatokat végző intézet az eddig használatosnál jóval hatékonyabb DNS-vizsgáló technikát fejlesztett ki.

A DNAboost névre keresztelt forradalmi technológia segítségével akár rossz minőségű, vagy kevert DNS-mintákat is azonosítani lehet.

A rendőrség számára törvényszéki tesztelést végző Forensic Science Service (FSS) szerint a technika különösen hatékony olyan felületekről vett DNS-minták esetében, amellyel több ember is érintkezett. Ezekben az esetekben eddig komoly problémát jelentett a különböző személyek szétválasztása, különösen ha rossz minőségű volt a DNS-minta.

Az eddig elvégzett tesztek alapján az új technika akár 15 százalékkal is növelheti megoldott bűnesetek arányát, és 40 százalékkal a minták azonosításának sikerességét.

Az FSS három hónapon át négy helyi rendőrségnél teszteli az új módszert, ezt követően azonban mindenhol elérhetővé válik a technika a szigetországban.