Úttörő eljárás a kómában lévők kezelésére

Infostart
2006. szeptember 10. 07:54
A vegetatív állapotban lévő betegek hallanak, és sokkal többet képesek megérteni, mint ahogy azt az orvosok eddig gondolták. Minderre a Cambridge-i Egyetem kutatói jöttek rá, az agyról készült MRI-felvételek alapján.

Megállapításaik megváltoztathatják a vegetatív állapotban lévő betegek kezelési módját. Sokakról ugyanis azt gondolják, hogy eszméletlen állapotban vannak.

A Science magazinban publikált eredmények alapját egy 23 éves lány vizsgálatai adták, aki tavaly júliusban, autóbalesetben szerzett komoly fejsérülést.

Öt hónappal később a lány még nem reagált semmire, annak ellenére, hogy megfelelő ciklusban volt ébren, és aludt. Az orvosok vegetatív állapotot diagnosztizáltak nála, amely átmenet a kóma és az ébrenlét között, de akinél a tudatosság jelét még nem lehet érzékelni.

A kutatók azonban később olyan modern eljárást alkalmaztak nála egy speciális MRI készülék segítségével, amellyel megvizsgálhatták, hogy az agy milyen funkciókat lát el.

A vizsgálat során a hölgytől azt kérdezték: emlékszik-e arra, hogyan kell teniszezni, és azokra az esetekre, amikor sétálni indult otthonról. Eközben pedig megállapították, hogy az agynak olyan része is dolgozik, amelyre nem is számítottak. Ugyanazok a részek, amelyek az egészséges embereknél is működésbe lépnek, ha ezeket a kérdéseket hallják.

A vizsgálat készítői szerint az eljárást alkalmazni lehetne minden vegetatív állapotban lévő betegnél, hogy tudják, az agyuknak pontosan melyik része nem funkcionál megfelelően. Így személyre szabott kezelési móddal gyorsítható lenne gyógyulásuk.