Két éven belül valóság lehet a méhátültetés

Infostart
2006. szeptember 6. 04:50
Két éven belül valósággá válhat a méhátültetés, miután egy londoni központú kutatócsoport, New York-i és budapesti orvosi teamekkel együttműködve kifejlesztett egy technikát, amellyel biztosítható az átültetett méh vérellátása.

Az új módszer reményt adhat a méh nélkül született nőknek, illetve azoknak, akiknek valamilyen okból el kellett távolítani a méhét.

Az átültetés ideiglenes lenne, miután az orvosok nem szeretnének hosszú távon olyan gyógyszereket adni a pácienseknek, amely a méh kilökődésének megelőzéséhez szükséges. Így két-három éve lenne az átültetésen átesett nőnek, hogy teherbe essen, és gyereket szüljön.

Nem példa nélküli

Szaúd-arábiai orvosok már 2000-ben végeztek méhátültetést. A beültetett méh két menstruációs cikluson át működött is, ám egy vérrög miatt felborult az új méh vérellátása, és így el kellett távolítani.

A vérellátás megoldását mindig is a méhátültetés egyik legnagyobb problémájának tartották a tudósok. Sokan egyenesen úgy gondolják, hogy ez lehetetlenné teszi a méhátültetést.

Richard Smith, a londoni Hammersmith Kórház nőgyógyásza úgy véli: az első emberi méhátültetést kutatócsoportja várhatóan két éven belül végrehajthatja. Hamarosan el is indítják az első átültetéshez szükséges engedélyeztetési folyamatot.

Egereken már sikerült

A londoni kutatócsoport vezetője szerint attól sem kell tartani, hogy az immunrendszer elnyomására szolgáló gyógyszer kárt tesz a fejlődő magzatban, hiszen rengeteg tapasztalat van már olyan nők esetében, akik veseátültetés miatt kapnak ilyen kilökődés-gátló gyógyszert, és úgy estek teherbe minimális problémákkal.

Méhátültetéssel kapcsolatos kutatás Svédországban is folyik, ahol méhátültetett egereknek már sikerül egészséges ivadékokat világra hozniuk.