Kedvez a fekete halálnak a felmelegedés

Infostart
2006. augusztus 23. 05:55
Az éghajlatváltozás miatt jelentősen nőhet a veszélye egy új pestisjárványnak - figyelmeztetnek norvég kutatók, akik Közép-Ázsiában vizsgálták a betegség terjedésének körülményeit.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a melegebb tavaszok és nedvesebb nyarak kedveznek a bubópestist okozó baktérium terjedésének. A kórokozó a világ számos pontján megtalálható, de csak bizonyos körülmények között képes járványt okozni.

A Kazahsztánban vizsgálódó szakemberek beszámoltak arról, hogy a betegség kifejezetten gyakran fordul elő a térségben élő rágcsálókban, különösen a mongol futóegérben.

A kórokozó akkor képes gyorsan terjedni, ha egy területen nagy számban élnek gazdaállatok, és azokon bolhák, amelyek képesek egyik állatról a másikra, vagy állatról emberre átvinni a betegséget.

Szaporodnak és sokasodnak

A bolhák 10 fok felett aktívak, egy enyhe tavaszon már korán elkezdenek szaporodni, ha pedig a nyár meleg és csapadékos, akkor megállíthatatlanuk sokasodnak.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a tavaszi hőmérséklet mindössze 1 fokos emelkedése 59 százalékkal növeli a pestis elterjedtségét az állatokban, így jelentősen nő az emberek megfertőződésének veszélye is.

A világban évente 3000 ember betegszik meg pestisben, Ázsiában, Afrikában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában.

A tudósok megállapították azt is, hogy a két legsúlyosabb pestisjárványa, a középkori Európában (1280-1350) és a 19. században Ázsiában egyaránt viszonylag meleg és csapadékos időszakban következett be.

A középkorban fekete halálnak nevezett betegség Európában 20 millió emberrel végzett.