Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Konkoly Zsófia nyerte az első magyar aranyat a párizsi paralimpián

Infostart / MTI
2024. augusztus 29. 22:28
A 22 éves pécsi úszó 400 méter gyorson végzett az első helyen.

Az S9-es kategóriában induló Konkoly Zsófia aranyérmes lett 400 méteres gyorsúszásban a párizsi paralimpia első versenynapján, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első dobogós helyezését a francia fővárosban.

A 22 éves pécsi versenyző – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – csütörtök délelőtt megnyerte előfutamát, a második legjobb idővel jutott be az esti döntőbe, amelyben kiválóan versenyzett, és visszavágott a címvédő Lakeisha Pattersonnak, aki mögött három éve, Tokióban másodikként végzett ebben a számban.

A közel teltházas Paris La Défense Arénában Konkoly Zsófia remekül osztotta be az erejét, 100 méternél még csak negyedikként fordult, majd feljött az élen tempózó Lakeisha Pattersonra. A táv háromnegyedénél még mindig az ausztrál úszó vezetett egy testhosszal, de aztán a magyar versenyző nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, és előbb utolérte, majd le is hagyta riválisát, így végül parádés győzelmet aratott. Lakeisha Pattersonnak ezúttal meg kellett elégednie az ezüsttel.

A harmadik paralimpiáján szereplő, 100 méter pillangón címvédő Konkoly Zsófia még 100 méter háton és 100 méter pillangón, valamint 200 méter vegyesen indul Párizsban.