Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Betlehem Dávid: egy kicsit nekem is szólt Párizsban a magyar himnusz

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. augusztus 18. 12:07
Betlehem Dávid az idei Európa-bajnoki sikerei után érezte először, hogy a párizsi nyári játékokon képes lehet dobogóra állni. Az olimpiai bronzérmes nyíltvízi úszó azt is mondta az InfoRádióban, hogy nagyon mélyről építette fel magát, mert a koronavírus-járvány idején mentális betegséggel küszködött.

Az Eb-n tíz kilométer után valami átkapcsolt bennem, és elhittem, hogy én lehetek a világ legjobbja. Már nincsenek bennem kételyek, hogy mi van, ha megint negyedik leszek, vagy ha lemaradok – nyilatkozta az olimpiai bronzérmes.

Betlehem Dávid arról is beszélt az InfoRádióban, milyen érzés volt Párizsban fellépni a dobogóra. "Amikor megszólalt a magyar himnusz, azt érzetem, hogy egy kicsit nekem is szól. Nagyon örültem Rasovszky Kristóf aranyérmének, mert szerintem mi sokat köszönhetünk egymásnak. Ha nem lennék neki én és nekem pedig ő, akkor lehet, hogy egyikünk sem állhatott volna a dobogóra" – mondta.

Az eredményhirdetés alatt végiggondolta, mi minden történt vele az elmúlt három-négy évben. Eszébe jutott, milyen nehéz volt majdnem nyolc hónapi kihagyás után újból elkezdeni az úszást. Tudta, hogy a tokiói olimpiáig hátralévő három év nem lesz elegendő a teljes felkészüléshez, de ez mégsem szegte kedvét. Azt is elárulta, hogy

2020-ban – amikor abbahagyta az edzést –, úgy gondolta, hogy végleg felhagy az úszással,

de végül 2021 januárjában újrakezdte a sportot. Év végére pedig már, ha nem is az élmezőnyben, de a középmezőny tetején helyezkedett el. A kihagyásnak egyébként a Covid-járvány miatti lezárás és az azzal járó bizonytalanság, valamint az ebből kialakult pánikbetegség volt a legfőbb oka.

"Tudtam, hogy én már nem tudok kvalifikálni a tokiói játékokra, pedig az volt a nagy álmom. Hirtelen minden olyan bizonytalanná vált, amikor a többiek nekiálltak edzeni, akkor kezdtem el ezt a nyolc hónapos pihenőt" – mondta Betlehem Dávid.

Viszont mivel még nagyon fiatal – hiszen csak néhány hét múlva lesz 21 éves –, akár két olimpia is belefér a versenyzői pályafutásába. "Azt mondtam magamnak, hogy ha Párizsban olimpiai aranyat nyerek, akkor szögre akasztom a sapkát, szemüveget. Örülök annak, hogy visszatértem és megcsináltam, fölértem a csúcsra. De mivel ez nem jött össze, így még 2028-ig mindenképpen versenyezni akarok" – árulta el a terveit a bronzérmes olimpikon.

A jövőről szólva azt is elmondta, hogy ha 2028-ban jó formában lesz és úgy érzi, van még benne lendület, akkor a 2032-as olimpiáig biztosan úszni akar.

Egyébkén augusztus végétől az Egyesült Államokban fog tanulni, és az ottani egyetemi bajnokságban szeretne versenyezni. Ez nemcsak azért lesz nagy kihívás, mert egy új országban kell helytállnia, hanem azért is, mert más méretű medencében kell majd versenyeznie.

Az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy pénzügyeket fog tanulni az Észak-Karolinai Állami Egyetemen (NC State University). Már járt is kint és találkozott leendő edzőjével. Ő korábban Olasz Anna trénere volt, így nem ismeretlen a magyar úszók előtt. A módszerei is nagyon hasonlóak itthoniakhoz.

Betlehem Dávid úgy tervezi, hogy egy-egy tanévben kétszer fog hazajönni. "Egyszer decemberben, majd pedig az év végi vizsgákat követően májusban, és utána már itthon, Laci bácsival készülök az év fő versenyeire".

A teljes beszélgetést alább meghallgathatják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Betlehem Dávid: egy kicsit nekem is szólt Párizsban a magyar himnusz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást