Ennyibe kerül a büfé az olimpián – de miért nincs sör?

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 10. 16:04
A jegyek sem olcsóak a párizsi ötkarikás játékok versenyeire, de az ételért és italért is alaposan zsebbe kell nyúlniuk a szurkolóknak.

Forintra átszámolva tízezres nagyságrenddel számolhat az a család, amely ellátogat a párizsi olimpia eseményeire, és a helyszíneken akar étkezni vagy inni. Létesítményenként eltérő, hogy milyen a büfé kínálata, nem mindenhol ugyanaz a választék, valamint abban is tapasztaltunk eltérést, hogy hány deciliteres innivalókat kínálnak.

Ami az ételeket illeti,

  • egy hotdog 7,
  • egy melegszendvics 8,
  • egy enagyobb méretű szendvics 9,
  • gy kisebb méretű pizza 9,
  • egy csirkés vagy vega wrap 9,
  • egy doboz popcorn 6,5
  • egy muffin, csoki vagy jégkrém 4-5,
  • egy saláta 12,
  • egy kis zacskó csipsz 3,5 euróba kerül az olimpia helyszínein.

Innivalóból a hivatalos szponzor termékeit lehet csak kapni. Öt deci szénsavas üdítő 5 euróért kapható, emellé 2-ért meg kell venni a repoharat, amit sokan gyűjtenek, mert a különböző sportágak logói kerültek rá. A 4 decis icetea vagy gyümölcslé is 5 euróba kerül. Az ásványvízért 3,5 eurót kell fizetni, egy kávé vagy tea 3 euórért kapható.

Feltűnhet, hogy sör nem szerepel a felsorolásban: alkoholt valóban nem árulnak a létesítményeken belül. Ennek oka egy 1991-es francia törvény, amely korlátozza a nagy rendezvényeken az alkohol és dohánytermékek forgalmazását. Minden sportszervezet évente legfeljebb tíz eseményen árulhat alkoholos italokat, az olimpián viszont több mint 700 eseményt tartanak, ezért mentességet lehetett volna kérni. A tavalyi franciaországi rögbi világbajnokság rendezői éltek ezzel a lehetőséggel, és meg is kapták az engedélyt, hogy a szurkolók sört vehessenek, a játékok szervezői másként döntöttek. Az olimpia szóvivője szerint törvénymódosításra lett volna szükség.

Kivételt jelent az úgynevezett hospitality: a VIP-vendégek és az „olimpiai család tagjai”, küldöttségekkel érkezők, sportvezetők – a számukra kialakított büfékben lehet alkoholt kínálni. Ennek oka, hogy ezeket magáncégek üzemeltetik, így rájuk más törvényi szabályozás vonatkozik.

Hogy a szurkolók se maradjanak ki, arról az egyes helyszínek környékére kitelepült foodtruckok gondoskodnak, ahol sört is csapolnak 8 euróért. A Grand Palais környékén rendre nagy a sor a büfék előtt, főleg, hogy az olimpia idején szinte végig kánikula volt Párizsban. Emellett a szurkolókat a közeli bárok, éttermek is szívesen látják, gyakran akciókat kínálva.

Ezzel együtt ittas drukkereket alig lehetett látni eddig Párizsban. Hogy ennek a korlátozás az oka, vagy csak az, hogy egy olimpia alapból más hangulatú, mint például egy futball Euópa-bajnokság, azt nem tudni.