Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egygólos vereség a horvátok elleni pólóelődöntőben

Infostart
2024. augusztus 9. 19:35
A magyar vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott a horvátoktól az olimpiai elődöntőben. Vasárnap a bronzéremért játszhat az amerikaiakkal.

A magyar férfi vízilabda-válogatott a Kemény Dénes által irányított aranygeneráció sorozatban harmadik, pekingi diadala óta először kerülhet olimpiai döntőbe. Ehhez az utolsó lépést a horvátok ellen kell megtenni a párizsi elődöntőben. Kövesse élőben tudósításunkat!

Az már délután eldőlt, hogy ennek a mérkőzésnek a győztese a szerb válogatott ellen pólózhat a döntőben. Az a gárda ellen, amely 10-6-ra megverte az amerikaiakat az első elődöntőben, s amely arra tör, hogy megismételje a magyarok 2000 és 2008 közötti legendás menetelését, s az elmúlt alig másfél évtizedben harmadszor is megnyerje az olimpiai bajnoki címet.

A magyar–horvát meccsen ők hozták el a labdát. Huszonnyolc másodperc alatt akciógólt lőttek, Maro Jokovic révén, Magyarország–Horvátország 0-1.

Jansik Szilárd emberelőnyből egyenlített, 1-1.

Horvát emberelőnyben Zalánki Gergő labdát lopott. Vámos Márton óriási gólt lőtt, 2-1.

Aztán Vámos labdát szerzett, emberelőnyt kaptunk, Fekete Gergő belőtte, 3-1.

Újabb horvát fór maradt ki.

A negyedik előnyt már belőtték, Loren Fatovic szépített, 3-2. Aztán 56 másodperccel a negyed vége előtt ki is egyenlített, 3-3.

Fekete befordult a kapu felé, de Bijac bravúrral védett. A horvátok gyorsan fordultak, Fatovic lőtt, de Vogel Soma is képes volt hasonló kaliberű védésre, mint horvát kollégája.

A második negyed elején újra a horvátok hozták el a labdát. Jó volt Nagy Ádám blokkja. Aztán a következő magyar akciónál ötméterest harcolt ki, Vámos Márton labdája kijött Bijacról, de a kipattanó labdát Vámos belőtte, 4-3.

Horvát előnyben Vogel parádézott.

Kimaradt magyar előny az egyik oldalon, horvát ötméteres a másikon. Loren Fatovic belőtte, 4-4.

Varga Dénes zseniális góllal szerzett újra vezetést, 5-4.

Loren Fatovic már a negyedik gólját lőtte, 5-5.

Megint a horvátok vezetnek, Marko Zuvela keze sült el, 5-6.

Már kettővel, megint Loren Fatovic lőtt gólt, először vezetnek a horvátok két góllal, 5-7.

Vége a negyednek.

Az első magyar akció kimaradt, Vámos lövése a kapu mellé ment.

Emberelőnyből Angyal Dániel szépített, 7-6, oda.

A horvát fórt a kapufa közeléből Luka Bukic belőtte, 6-8.

Manhercz Krisztián az ötöst a kapufára lőtte, de a következő akcióból Jansik Szilárd gólt lőtt, 7-8.

Luka Bukic belőtte, megint a bal oldalról, 7-9.

Ötméterest kapott a magyar csapat, elég könnyű síppal. Vámos Márton ezt is kihagyta, sorozatban a harmadik ötméteresünk maradt ki.

Nem kerültünk a negyed utolsó akciójából háromgólos hátrányba, ez jó. Az nem, hogy az utolsó nyolc perc előtt 9-7-re vezetnek a horvátok.

Megkezdődött az utolsó negyed.

Három és fél percen keresztül nem esett gól, aztán emberelőnyből Nagy Ádám ismét egy gólra felhozta a magyarokat, 8-9.

Mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, 1:55-tel a vége előtt még mindig eggyel vezettek a horvátok. Ám magyar emberelőny következett. Varga Dénes lövése nem volt jó, Bijac védett. Ráadásul a magyar olimpiai bajnok kiállítást kapott.

Minden helyzet kimaradt, ráadásul az utolsó percben minden labda a horvátok elé pattant, nem jutott támadási lehetőséghez a magyar csapat.

A magyar válogatott jól védekezett, ahogyan a torna szinte minden mérkőzésén, de kihagyott három („két és fél”…) ötméterest, nem volt jó a lövő formája, s a kulcsemberek alig-alig szereztek gólt.

Maradt a bronérem reménye, vasárnap, az Egyesült Államok ellen.