Nyitókép: Ezra Shaw/Getty Images

Úszókapitány a Szajnáról: "ilyen körülmények még sehol sem voltak"

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 7. 14:11
A magyar nyílt vízi úszók nem mentek bele a Szajnába a szerdai edzésen, medencében készülnek az olimpiai versenyekre. Hogy a nők 10 km-es úszását megtartják-e, csak csütörtök hajnalban derül ki. A magyarok szövetségi kapitánya szerint a sodrás óriási kihívást jelent, ezért fontos lesz a taktika és a megfelelő útvonal választása.

Szerdán reggel megtartották a nyílt vízi úszók edzését a Szajnában a csütörtöki és pénteki döntők előtt, ám kérdés, hogy volt-e versenyző, aki élt a lehetőséggel. A három magyar induló, Fábián Bettina, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf nem is ment ki a folyóhoz, medencében folytatta a felkészülést – tudtuk meg Gellért Gábor szövetségi kapitánytól.

„Mi nem megyünk bele a vízbe, ilyen hibát nem követünk el. Csak a versenyen szabad belemenni a folyóba,

nem lehet kockáztatni, hogy bárkinek bármi baja legyen.

Az edzőink kimentek, megnézték, de a versenyzők medencében úsztak. Amikor én ott voltam, más versenyzőt nem láttam a vízben, és meg lennék lepődve, hogy bárki bevállalta volna ezt, azok után, amilyen híreket kaptunk és amiket a triatlonosoktól hallottunk” – mondta az Infostartnak nyilatkozva a szakvezető.

Gellért Gábor kifejtette, hogy csütörtök reggel fél 5 körül tudják meg a víz minőségének adatai alapján, hogy megrendezik-e aznap a nők 10 km-es versenyét. Ha nem jó a vízminőség, és túl magas benne a kórokozók szintje – ahogy az már többször előfordult az elmúlt időszakban - a Szajnában, akkor péntekre halasztják a nők futamát, és egymás után tartják meg a férfiakéval. Ha péntekre sem javul a víz minősége, akkor pedig szombaton, 10-én rendezik meg a két úszást egymás után. „Érezhetően nem akarják innen elvinni máshova, ami abból a szempontból érthető, hogy nagy lelátókat építettek, drágán lehetett venni a jegyeket. Nincs olyan szándékuk, hogy máshol legyen a verseny.

Gyönyörű a helyszín, de a versenyzőknek ez nehéz helyzet lesz.”

Gellért Gábor szerint a nyílt vízi úszás sajátossága, hogy ilyen helyszíneken rendezik a versenyeket. A kínai világkupafutamok után rendszerint megbetegszenek a sportolók, de tíz éve a Balatonban tartott viadal után is voltak fertőzések. Most sokkal inkább a folyó sodrása jelent kihívást.

„15 éve járom a versenyeket, és ilyen körülmények még sehol sem voltak, speciális helyzet lesz. Meglátjuk, hogy ki tud ehhez alkalmazkodni. A férfiaknál várhatóan 20-24 perccel, a nőknél 30 perccel hosszabb verseny lesz a szokásosnál, meglátjuk, ki lesz a legjobb állapotban, hogy ezt bírja. Fontos lesz, hogy ki milyen útvonalat választ, hogyan tud helyezkedni, minél közelebb a parthoz úszni. A triatlonversenyeket visszanéztük többször is, az látszott, ha valaki messzebb úszott a faltól pár méterre, akkor szinte egy helyben állt, nem haladt” – mondta a szövetségi kapitány.

A magyarok edzettek a Dunában többször, megtapasztalták, hogy milyen egy folyóvízben, milyen lehet a taktika, hogyan kell haladni. „Úsznak eleget a mi versenyzőink, meglátjuk, ki van a legjobb erőben és ki tud alkalmazkodni. Azok, akik napi két és fél órát edzenek, azoknak bírniuk kellene, hogy hosszabb lesz a verseny a Szajnában. Hogy aztán ki hogy helyezkedik, milyen döntést hoz, azt nem tudjuk befolyásolni. Erre senki sem tud gyakorolni, ebből a szempontból egyenlőek a feltételek.”