Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hosszú Katinka: nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, amely ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését

Infostart
2024. augusztus 5. 14:05
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka – aki már az elmúlt napokban többször is bírálta a magyar úszósport vezetői, edzőit – hosszú bejegyzésben írt súlyos kritikát az érintettekről.

Ebben egyebek mellett kitér arra, hogy szerinte nem volt még olyan MÚSZ-vezetés, amely ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését. Szerinte Bob Bowman edző éppen a magyar sportági vezetők megnyilatkozásaiból tudhatta, hogy Léon Marchand-t az utolsó ötvenre, nagy hajrára kell felkészítenie a 200 pillangót tekintve. Úgy véli, le kellene mondania a szövetség vezetőinek.

(A bejegyzést változatások nélkül közöljük.)

„Nyílt levél a Magyar Úszosporthoz

Olvasva a magyar közvéleményt nem értem miért az újságírókat támadják, ők csak a munkájukat végezték és kommunikálták a MÚSZ elnök, a MÚSZ szövetségi kapitány és Milák Kristóf edzője szavait.

Nem volt még olyan MUSZ vezetés aki ennyire károsította volna a legjobb versenyzője felkészülését.

Bob Bowman a MUSZ-tól kapott információkból már Olimpia előtt hónapokkal tudta, hogy tanítványát a 200 méter pillangó utolsó 50 méterére kell készítse mint fizikálisan, de leginkább mentálisan. Párizsban Bowman-nak csak annyit kellett Marchandnak mondania: “Te edzettél a világon a legkeményebben, az utolsó 50-en utol fogod érni Milákot, aki alig edzett idén, Te érdemled meg az aranyat”

Sajnos nem ez az első Olimpiai Érem ami MÚSZ vezetés miatt nem valósul meg, de reméljük az utolsó.

Milák csak a jéghegy csúcsa, gondoljunk bele ha a világcsúcstartó olimpiai címvédővel ezt csinálják, mi a jussa a többi versenyzőnek.

A MÚSZ vezetés a teljes ellenkezőjét csinálta mint ami a dolguk lett volna. A “munkát” ők nem végezték el, sőt hátráltatták.

Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne. Vissza kell vonulniuk a hadszínterről. De ezúttal nem csak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újra választással semmivé tesznek , hanem véglegesen.

Már az én időmben a 80as generáció és a MÚSZ vezetés között is nézeteltérés volt ez a következő generációnál csak hatványozódott.

Nem szabadna engedni hogy tovább karosítsák a Magyar Sportot.

Nem ez az első alkalom, hogy a háromszoros olimpiai bajnok úszónő a szövetség vezetését támadja. Hosszú Katinka úszó 2015. december 22-én kiállt a nyilvánosság elé azzal, hogy a Magyar Úszó Szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, de ehhez nem ad világszínvonalú hátteret, majd
2016. január 6-án látványosan széttépte azt a szerződést, amelyik 12 millió forintot garantált volna neki. Gyárfás Tamás elnököt a április 24-i bizalmi szavazáson megerősítették pozíciójában, de a riói olimpián három aranyat és egy ezüstöt nyerő úszónő november 15-én ismét lemondásra szólította fel az elnököt, aki végül november 30-án lemondott.

Az úszónő már támadta nyilvánosan a Wladár Sándor által vezetett úszóelnökséget is, amikor tavaly júniusban kiderült, hogy nem lehet saját úszóakadémiája.