Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ma szállnak vízre az olimpiai magyar vitorlázók

Infostart
2024. augusztus 1. 12:36
Ma kezdődnek Marseille-ben a világbajnok vitorlázó Érdi Mária és az Európai-bajnoki ezüstérmes Vadnai Jonatán futamai.

Mindkét versenyző magabiztos, a felkészülésük jól sikerült, a maximumot szeretnék kihozni magukból, és ha ez sikerül bárkit legyőzhetnek - írja a hunsail.hu. A sporttörténelmi eredménnyel, Berecz Zsombor második helyezésével zárult tokiói olimpia után tehát ismételten a legjobbak között végezhetnek a magyar vitorlázók.

A portál szrint az az örök kérdés, hogy egy tengerparttal nem rendelkező ország vitorlázói fel tudják-e venni a versenyt a sportág nagyhatalmainak indulói ellen? Tokióban egyértelmű igen választ adott Berecz Zsombor, hiszen minden idők legjobb magyar szereplésével ezüstérmes lett a finn dingi hajóosztályban.

Berecz Zsombor ezúttal – a dél-afrikai Ian Ainslie-vel párban – szövetségi kapitányként segíti a két magyar induló, Érdi Mária (ILCA 6 hajóosztály) és Vadnai Jonatán (ILCA 7) szereplését Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén.

Érdi Mária immár harmadik olimpiáján szerepel, Rióban 18 évesen a 14. helyen végzett, Tokióban egyet lépett előre (13. hely), mégis csalódottan utazott haza, mert úgy érezte, hogy nem hozta ki magából a maximumot. 2023-ban világbajnoki címet szerzett, ennek eredményeként elnyerte Magyarországon az Év női sportolója címet, idén februárban pedig Európa-bajnok lett. Ezek után nem csoda, hogy kiemelten figyel rá a hazai és a nemzetközi sajtó, az esélyesek között tartják számon.

"Nagyon örülök, hogy végre elkezdődik számomra az olimpia! Erősebb és gyengébb szeles napokra is lehet számítani, ami jó hír, mert én átlagosan jó futamokat tudok hozni a riválisokhoz képest. Nagyon jó a hangulat a csapatban, támogatjuk egymást és készen állunk, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Nem az esélylatolgatásokkal foglalkozom, hanem próbálok magamra figyelni és a lehető legjobb eredményt elérni. A helyszínt jól ismerjük, sokat edzőtáboroztunk itt, a szervezőktől kapott hajóval és vitorlával elégedett vagyok” – nyilatkozta Érdi Mária.

A hozzá hasonlóan 26 éves Vadnai Jonatán is készen áll.

A Marseille előtti öblöt ő is tökéletesen ismeri, sokat segít számára, hogy kísérőként bátyja, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjámin van vele Franciaországban, így olimpiai újonc létére nyugodt és magabiztos.

„Technikailag elég trükkös, északnyugati, nyugati szél lesz, ami szép hosszú, kétméteres tengeri hullámokat hoz majd, de én fizikailag és technikailag felkészültnek érzem magam, jól sikerültek az edzések. Sok időt töltöttünk Marseille-ben és edzettünk annyit, hogy fel tudjuk venni a versenyt a tengeri nagyhatalmak vitorlázóival. Az olimpiai részvétel a sportágunk csúcsa, hihetetlen lehetőség, hogy itt lehetek és az egész nemzetet képviselhetem” – nyilatkozta Vadnai Jonatán.

A tervek szerint mindkét magyar érdekeltségű hajóosztályban napi kettő, vagyis összesen tíz futamot rendeznek augusztus elseje és ötödike között a kora délutáni órákban, az érmekről döntő futam (medal race) pedig augusztus 6-án lesz.

A menetrendet természetesen az időjárás felülírhatja.

A többi sportág eseményeitől függően a közmédia felületein az M4 Sporton, az M4Sport+-on, vagy az m4sport.hu különböző csatornáin lehet követni a versenyt, illetve a kereskedelmi Max/Eurosport felületein.

Címképünkön Érdi Mária