Nyitókép: MTI/EPA/Ota Kijosi

Major Veronika és a férfi párbajtőrvívók éremért szállnak harcba – a magyarok vasárnapi programja

Infostart
2024. július 27. 22:25
Major Veronika és a férfi párbajtőrvívók éremreményekkel várják a vasárnapot, bemutatkozik a férfi vízilabda-válogatott. Ha Rafa Nadal vállalja, létrejöhet a Fucsovics Márton elleni találkozója. Magyar szereplők vasárnap, az olimpián.

CSELGÁNCS: Pupp Réka, akinek testvére a női kajakcsapat tagja, a legjobb 16 között kapcsolódik be az 52. kg-osok versenyébe, első ellenfele vagy a spanyol Ariane Toro, vagy a mongol Lkhagvasürengiin Sosorbaram lesz. Utóbbi a jobb, tavaly harmadik volt az Ázsia-bajnokságon. A férfiaknál Pongrácz Bence a magyar induló, 66 kg-ban versenyez. Nem volt szerencséje a sorsolással, a nigeri Ismael Alhassane még legyőzhető ellenfél az 1. fordulóban, de a következő ellenfél már az olimpiai címvédő, japán Abe Hifumi lesz. A délelőtti program 10.00 órakor, a délutáni 16.00 órakor kezdődik.

HEGYIKERÉKPÁR: Vas Kata Blanka, aki Tokióban negyedik lett ebben a számban, 14.10-től versenyez.

KÉZILABDA: Az első mérkőzését a franciák ellen elveszítő női válogatott a nagyszerűen bemutatkozó, a spanyolokat leiskolázó brazilokkal játszik, reggel 9 órától.

LOVASSPORT: Az első nap után mindössze két versenyzőt megelőző Kaizinger Balázs ezúttal a tereplovaglásban vesz részt, várhatóan látványos kulisszák előtt, Versailles-i kastélynál. Ez a szám neki és lovának is sokkal inkább erőssége, mint az első, minden bizonnyal előre tud majd lépni.

ÖKÖLVÍVÁS: A női 66 kg selejtezőjében Hámori Luca az eredeti időpont szerint 17.22-kor mutatkozik be, ellenfele a 28 éves ír Grainne Walsh, akinek legjobb eredménye egy bronzérem a 2019-es, minszki Európa Játékokon.

SPORTLÖVÉSZET: Nagy napjuk lesz a magyaroknak, vasárnap is négyen lépnek lőállásba. Major Veronika a legjobb eredményt érte el szombaton, a légpisztolyosok alapversenyében. A nyolcas döntőbe kerüléssel már teljesítette alapcélját. A finálé éppen délben kezdődik. Előtte, 9.15-től rendelkezik a légpuska női alapversenyét Mészáros Eszterrel, majd ugyanebben a számban a férfiak alapversenyét 11.15-től, Pekler Zalánnal és Péni Istvánnal.

TENISZ: A férfi egyes első fordulójában Fucsovics Márton Rafael Nadallal (ha a spanyol vállalja a játékot), Marozsán Fábián pedig a francia Ugo Humbert-rel játszik. Szerepel a programban a férfi páros első fordulójában a Fucsovics, Marozsán kettős mérkőzése a holland Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof duóval.

TORNA: Három magyar versenyzőnő érdekelt a női selejtezőben, Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge ugrásban, az utolsó pillanatban a résztvevők közé került, a megsérült Kovács Zsófia helyére lépő Székely Zója felemáskorláton tornázik majd.

ÚSZÁS: A 11 órakor kezdődő előfutamokban hat magyar indul: férfi 400 m vegyes (Zombori Gábor 11.15, Holló Balázs 11.21), férfi 100 m hát (Jászó Ádám, Kós Hubert 11.54), női 200 m gyors (Ábrahám Minna 12.05, Pádár Nikolett 12.08). Este fél kilenctől, az esti programban elődöntőket és döntőket rendeznek, a magyarok számai közül a 400 m vegyesen lesz meg a finálé is.

VÍVÁS: Női tőr egyéniben Pásztor Flóra kezd 10.55 után, az amerikai Jackie Dubrovich lesz az első ellenfele. A férfi párbajtőrvívók közül Koch Máté 12.25-kor, Andrásfi Tibor 12.50-kor, Siklósi Gergely 13.40-kor kezd. Egy-egy megnyert asszó után Koch Máté és Andrásfi Tibor egymással vívna a legjobb nyolcért. Előbbinek ehhez a kanadai Nicholas Zhangot vagy a venezuelai Gabriel Lugót, utóbbinak a szintén venezuelai Limardo Gascont kell megvernie. Siklósi Gergely cseh (Jakub Jurka) vagy egyiptomi (Mahmud Mohszen) vívó ellen mutatkozik be, utána a svájci Alexis Bayard vagy a kubai-belga Neisser Loyola jöhet, utóbbi két éve vb-bronzérmes volt egyéniben, Kairóban.

VÍZILABDA: Bemutatkozik a férfi vízilabda-válogatott, mégpedig a házigazda franciák ellen.

Azokat a sportágakat tekintve, amelyekben vasárnap nem lesz magyar szereplő, aranyérmet osztanak íjászatban, kajak szlalomban és gördeszkában, összesen 13 számban találnak gazdára érmek.