Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Megnyitották a 2024-es olimpiai játékokat

Infostart
2024. július 26. 19:30
Eljött a nagy nap: minden idők legrövidebb olimpiásza után, alig több, mint három évvel a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói játékok zárását követően, 19.30-kor megkezdődött a 2024-es nyári játékok rendkívülinek ígért megnyíitó ünnepsége. Az Infostart élőben követi a látványos programot, a közjogi méltóságok reakcióit, a láng megérkezését, a tűz fellobbantását, a nyitó beszédeket és természetesen a Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián vezetésével érkező magyar, továbbá a többi küldöttség bevonulását.

Párizsban esik az eső, mondhatnánk, eddig minden „illetékes” teljesítette az ígéretét. A versenyzők már hajóra szálltak, a megnyitó első számú helyszíne a Szajna, Párizs fő folyója. Nem kevesebb, mint másfélmilliárd néző szeme szegeződik Párizsban és a tévék előtt a látványos történésekre.

A szervezők jó néhány kérdésre, jó néhány szereplő személyét illetően nem árulták még el a választ, ez is fokozza az izgalmakat.

A nagyvilág televíziónéző egyelőre azt látják, hogy Zinédine Ziidane, a francia futball, a francia sport egyik legendája egy előre felvett klipben fut a fáklyával, majd átadja azt a metróban kisgyerekeknek, akik patkányok és koponyák között a csatornában folytatják az utat (elég bizarr…), majd egy fantom a csónakjába fogadja őket.

Közben készülnek a zászlóvivők is. LeBron James lesz az Egyesült Államoké.

Hajókon érkeznek a delegációk. Elsőként a görögök, a hagyományoknak megfelelően. A következő a menekültek olimpiai küldöttsége, 2016 óta létezik ilyen csapat, ezúttal 37 sportolóval. A színésznő, Michelle Yeoh, aki a helyszínen van, támogatásukra szólított fel.

A francia ábécé alapján érkeznek a további küldöttségek, a magyarok majd H-nál jönnek. Afganisztán, Dél-Afrika és Albánia hajózott el, s máris itt vannak a németek. Nem öltözték túl magukat…

Annál színesebb és érdekesebb ruhát viselnek Antigua és Barbuda sportolói. Népviseletben a szaúdiak, három hölgyversenyzővel. Az argentinok és az örmények, majd az arubaiak hajóztak be.

Az osztrákok, az azeriek is megmutatták magukat, majd a tv-közvetítés váltott, a párizsi mulatók, revük hangulatát idézte meg Lady Gaga.

A B betűs országoknál tartunk, például a belgáknál, a belize-ieknél, utóbbiakat egyetlen sportoló képviseli. A bhutaniak egy kis motorcsónakkal érkeztek. Nincs meleg, de szerencsére most nem esik az eső.

A Szajna partjáról rózsaszín jelmezesek köszöntik a sportolókat, köztük a brazilokat. Párhuzamosan gördul az eredeti mese, immár egy fantom ugrál át a tetőkön, a technika segítségével. Láttunk ergy kis kánkánt is.

A Kajmán-szigeteknél tartunk, ami azt jelenti, hogy a C betűnél járunk a francia ábécében, Kamerun sportolói integetnek, majd egy tömött hajó érkezett, Kanada sportolóival.

Óriási küldöttséget látunk: a kínaiak vonultak be. Szép zenét kaptunk melléjük: táncoltak a Szajna rakpartján.Ugrottunk a korban vagy száz évet: a következő élő klip a kétkezi munkásokat dicséri. Immár a pénzverdét látjuk, amely az 1900-as és az 1924-es olimpia után 2024-re is készítette az érmeket.

Guillaume Diop, a párizsi olimpia szólótáncosa mutatta be tudományát, az olimpiatörténet két legendája, Michael Phelps és Martin Fourcade vigyázó szemei előtt.

A Notre Dame-i toronyőrt idézi meg a következő kép, valamint a Nyomorultak című musicalt. A Szabadság című kép következik. Az 1789-es francia forradalom emblematikus dalát, a Ça irát halljuk, nagyon modern feldolgozásban. Bizet Carmenjének leghíresebb áriája a következő dal.

Ismét ömlik az eső.

A Szabadság után az Egyenlőség a következő téma. Még világos van, de így is érvényesül a fényjáték. Aya Nakamurát, a mali származású francia énekesnőt és táncosait ez nem zavarta. Újabb kép: a Testvériség.

A közvetítés visszatért a hajózó országokhoz: Ciprus, Kolumbia, Comor-szigetek, Kongó, Kongói Demokratikus Köztársaság, a Cook-szigetek, Koreai Köztársaság, Costa Rica, Elefántcsontpart, Dánia, Djibouti, Dominikai Köztársaság, Dominikai Közösség, Egyiptom, Salvador, Ecuador és Eritrea. Spanyolország nagy létszámú küldöttséggel érkezett, Etiópia kisebbel. Nagyon lelkes volt a Fidzsi-delegáció.

Közben visszatértünk a Párizst bemutató történethez, a fantom észlelte, hogy eltűnt a Louvre-ból a Mona Lisa. Egy Clermont Ferrand-i zongorista, Alexandre Kantorow játszott.

Visszatért a kép a felvonulókhoz, s ez jó, mert közelítünk a H betűhöz. Ghána, Georgia, majd Nagy-Britannia, Grenada, Guam, Guatemala, Guinea, Bissau-Guinea, Egyenlítői Guinea,Guayana küldöttsége integetett.

Eljutottunk a H betűhöz! Haiti, Honduras, s már láthatjuk a piros-fehérzöld zászlót! Hongkong is elhaladtak. Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián a zászlóval, Elegáns volt a küldöttség!

A sor az indiaiakkal folytatódik, majd érkeznek az irániak, az irakiak és az írek. Már az olaszok is elhajóztak.

A történet szála tovább fonódik, a francia film és tudomány előtt tiszteleg megnyitó, eljutottunk a sportoló Minyonokig. A Minyonoknak köszönhetően „megtaláltuk” a Mona Lisát is…

A meséből-mókából ünnepre váltottunk: felcsendült a Marseillaise, a franciák nemzeti himnusza. A guadeloupe-i Axelle Saint-Cirel énekelte.

Immár a francia történelem tíz kiemelkedő női harcosa, alakja előtt tiszteleg a műsor.

Japán küldöttsége érkezett, majd Jordánia, Kazahsztán, Kenya, Kirgizisztán, Kiribati, Koszovo, Kuvait, Laosz, Lesotho, Lettország, Libanon, Libéria, Libia, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Észak-Macedónia, Madagaszkár.

A modern, úgynevezett városi sportokról láthattunk úszó szigeteken előadott kis bemutatót, majd jöttek a további M betűs országok, Máltától Mauritiuson át Mexikóig, Mikronéziáig, Moldováig, Monacóig, s Mongóliáig. Mozambik sportolóiéi az egyik legszínesebb formaruha.

Miniküldöttségek következtek, Namíbia, Nauru, Nepál, Nicaragua, Niger. Népesebb a nigériai és a norvég delegáció.

Rapszámot hallottunk, Rim'K, egy algériai-francia adta elő. Francia divattervezők kollekciót nézhetjük a következő fél órában.

Ám közben hajóznak az újabb és újabb küldöttségek, Új-Zéland, Omán, Uganda, Üzbegisztán, Pakisztán, Palau, Palesztína, Panama, Pápua Új-Guinea, Paraguay, aztán Pays-Bas, vagyis Mélyföld, Hollandia. Perunál, a Fülöp-szigeteknél, s Lengyelországnál, Puerto Ricónál tartunk, majd megérkeztek a portugálok. Katar és a Koreai NDK is ezen a hajón utazott.

Rövid nadrágban érkeztek a románok, aztán jöttek az újabb kislétszámú küldöttségek, St. Kitts and Nevis, Saint Lucia, San Marino, St. Vincent és a Grenadin-szigetek, majd a Salamon-szighetek egy nagyon pici hajón. Aztán Szamoa, Amerikai Szamoa, Sao Tome és Principe, Szenegál.

Népes a szerb küldöttség, ellentétben a Seychelles-szigeteké és Sierra Leonéé vagy Szingapúré. Szlovákia, Szlovénia, Szomália jött a sorban, utóbbit egyetlen sportoló képviseli. Dél-Szudán, Sri Lanka sportolói után két újabb népes küldöttség érkezett, a svédeké, majd a svájciaké.Suriname, Szíria, Tadzsikisztán, Tajvan, Tanzánia hajózik, miközben egyre rosszabb az idő, nagyon esik, a szél és fúj. Remélhetően senki sem fázik meg. Csád, Csehország, Thaiföld, majd Tunézia, aztán Törökország, Türkmenisztán, Tuvalu.

Ukrajna küldöttsége és Uruguay, majd Vanuatu küldöttsége is „bemutatkozott”, majd jött Venezuela, Amerikai Virgin-szigetek, Brit Virgin-szigetek, Vietnam, Jemen, Zambia, Zimbabwe, Óriási ováció fogadta az Egyesült Államok csapatát.

Virtuálisan elugrottunk a szörfversenyek színhelyére, a Párizstól 15 ezer kilométernyire lévő Tahitire, majd a Szajnán közben megérkezett a házigazda ország, Franciaország hajója.

Negyedórája tart egy fura technobemutató, ami látványában is megosztó. John Lennon Imagine című dalának interpretációja sokat javított a képen. A dalt Sofiane Pamart játszotta zongorán és Juliette Armanet énekelte.

Egy stilizált lovas érkezett a vízen, az olimpiai zászlóval.Aztán „átült” egy igazi lóra, a résztvevő országok zászlói követték. Irány a Trocadero.

Érkezik az olimpiai zászló. Megszólalt az olimpiai himnusz, felvonták a fehér alapú ötkarikás lobogót. Következik a protollrész. Kitüntették a menekültek csapatáért sokat tevő Filippo Grandit.

Tony Estanguet olimpiai bajnok, a szervező bizottság elnöke beszélt. Utána az előírásoknak megfeleően Thomas Bach lépett a mikrofonhoz. A NOB elnöke franciául mondta el a beszédét.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megnyitotta a 2024-es olimpiai játékokat.

Elhangzik az eskü szövege, Florent Manaudou és Mélina Robert-Michon mondták el.

Zinédine Zidane érkezett, átvette az olimpiai lángot, átvette tőle a Roland Garros történetének legsikeresebb bajnoka, a spanyol Rafael Nadal. Miközben az Eiffel-toronyra vetített fényshow láthattunk, Nadal csónakba sztárt, s további világklasszisokkal, Carl Lewisszal, Serena Williamsszel és Nadia Comaneci-csel vitte az utolsó aktushoz a lángot.

Hosszú az út…

A teniszlegenda Amélie Mauresmo vette át a stafétát. Tony Parker kosárlabdázó a következő futó, a Louvre előtt kocog el, most ért a piramishoz. Három parasportoló fut immár, Alexis Hanquinquant, Nantenin Keïta, Marie-Amélie Le Fur. Michael Guigou a következő, majd Jean-François Lamour, Félicia Ballanger, Florian Rousseau, Émilie Le Pennec, David Douillet, Clarisse Agbégnénou, Alain Bernard, Laure Manaudou, Renaud Lavillenie, Laura Flessel. Végül a legidősebb élő francia olimpiai bajnok, Charles Coste is megfoghatta a lángot. Marie-José Pérec és Teddy Riner gyújtották meg a lángot.

Közben Edith Piaf dala, a La vie en rose szól, Céline Dion énekel. Talán az egész megnyitó legszebb része volt a produkciója.