Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Brehman

Megszületett a párizsi olimpia első világcsúcsa

Infostart / MTI
2024. július 25. 14:11
A dél-koreai Lim Szihjon ért el rekordot a női íjászok csütörtöki rangsoroló versenyében.

A 21 esztendős íjász 694 pontra javította honfitársa, Kang Csejung öt évvel ezelőtti világrekordját (692), valamint 14 ponttal felülmúlta a szintén dél-koreai An Szan olimpiai csúcsát (680), amely három éve Tokióban született.

Lim a jelenlegi világranglista második helyezettje, aki a 2023-as világbajnokságon csapatban aranyérmes, egyéniben pedig bronzérmes volt.

„Ez az első olimpiám, ezért mindent bele akartam adni – mondta. „Felkészültem rá. Aztán csak próbáltam élvezni. Az eredmény jött magától.”

Csak két íjász – mindketten férfi – ért el valaha ennél jobb eredményt.

A sportágban egyeduralkodónak számító dél-koreai női válogatott megfiatalított gárdával érkezett Párizsba, az egyetlen nemzetközi tapasztalattal rendelkező íjásza Lim Szihjon. Ugyanakkor nagyon jól lőtt Nam Szuhjon is, aki a második legjobb eredményt érte el, 688 pontot, ami szintén jobb volt, mint a tokiói ötkarikás rekord. A harmadik dél-koreai, Dzseon Hunjang a 13. eredményt érte el.

A rangsoroló után mind a 64 versenyző versenyben marad, de összepárosítják őket az egyenes kieséses szakaszra. A legjobb, vagyis az első a 64. helyezettel, a második a 63. helyezettel kezd és így tovább.

Íjászatban a női egyéni verseny döntőjét augusztus 3-án rendezik.