Nyitókép: Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Miért tátonganak lyukak a labdarúgók sportszárain?

Infostart
2024. július 11. 16:12
Egyre gyakrabban látni a labdarúgó-mérkőzéseken, hogy a játékosok sportszáraira méretes lyukakat vágtak. A szurkolókat is széles körben foglalkoztatja a jelenség. Vajon divathóbortról van szó, netán babonáról, vagy praktikus oka van a dolognak?

A legtöbb labdarúgó hosszú sportszárat hord, ami a helyén tartja a sípcsontvédőt, valamint melegen tartja a játékosok lábát is. Csakhogy van ezeknek a sportszáraknak egy hátulütője is, nevezetesen az, hogy az idő előrehaladtával, a vádlik megdagadása miatt egyre inkább szorító érzéssel járnak, ami akár a vérkeringésre is hatással lehet - írja a focieb2024.24.hu.

Ennek okán egyre több játékos dönt úgy, hogy lyukakat vág a sportszárába, hogy enyhítsen ezen a nyomáson.

Az angol válogatott tagja, Kyle Walker évek óta alkalmazza ezt a megoldást. Ő is szorító érzést tapasztalt, majd úgy gondolta, kipróbálja a sportszára szétszaggatását. A tapasztalatai pozitívak voltak, így kitart a módszer mellett.

Az összeállítás szerint a Yahoo! Sports is foglalkozott a témával. Stefaan Vossen, a Core Clinics orvosa szerint a trendben közrejátszik, hogy a labdarúgók minden meccsen új sportszárat kapnak, ami azzal jár, hogy azok mindig szorosabbak a kelleténél. Mint mondja, van olyan szintű kompresszió, ami pozitív hatású, de természetes, hogy érzik a szorító hatást.

Minden bizonnyal fizikai előnyökkel is jár, hogy a labdarúgók lyukakat vágnak a sportszárakba, de valószínűleg pszichológiai hatása is van

- mondta Stefaan Vossen. Kiemelte: a megfelelő kompressziós hatás csökkenti a fáradtságot, de a túl szoros sportszár irritációt okozhat, ráadásul drasztikus esetben a trombózis kockázatát is növelheti.

Az orvos szerint a lyukakkal tulajdonképpen mindenki megtalálhatja az optimális kompressziós szintet, márpedig a sportolók, így a labdarúgók is, minden olyan megoldásra nyitottak, ami hozzásegíti őket a minél jobb teljesítmény eléréséhez.