Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Eb-elődöntő: így építette újjá Ronald Koeman a holland válogatottat

Infostart
2024. július 10. 19:10
Ronald Koeman egyáltalán nem krízishelyzetben vette át a 2022-es világbajnokság után a holland válogatott, hiszen Louis van Gaal előre bejelentette, hogy nem folytatja, az Oranje pedig nem szerepelt rosszul, csak tizenegyespárbajban búcsúzott a későbbi győztes argentinok ellen. A régi-új, 2018–2019-ben a posztot már betöltő Európa-bajnok futballista egy kicsit megkezdte a maga képére formálni a válogatottat.

Az argentinok ellen a Noppert – Dumfries, Van Dijk, Blind, Aké – Timber, De Roon, Frenkie de Jong – Bergwijn, Depay, Gakpo tizenegy kezdett, Luke de Jong, Koopmeiners, Weghorst, Berghuis és Lang álltak be csereként. A névsorból jól kiolvasható, a védelem és a csatársor összeállításával nagyjából Ronald Koeman is egyetértett.

A visszatérése után 2023. március 24-én mérkőzött először, a Cillessen – Timber, Van Dijk, Geertrudia (Malacia), Aké – K. Taylor (Weghorst), De Roon (Blind), Simons (Klassen), Wijnaldum – Berghuis, Depay csapatot játszatta. Még nem volt teljesen biztos abban, hogy melyik a legerősebb tizenegye, ráadásul az eredmények finoman szólva csalódást keltőek voltak.

Az első félévben játszott négy meccsből egy hozott győzelmet, a Gibraltár elleni. Még szép, mondhatnánk erre. A franciák 4-0-ra verték meg az Oranjét márciusban, aztán jött júniusban a Nemzetek Ligája-négyesdöntő, ahol előbb a horvátoktól, majd az olaszoktól kapott ki a csapat. Nemcsak az eredmények voltak sokkolók, hanem hogy a három erős rivális ellen tizenegy gólt kapott a holland csapat.

Ronald Koeman két dolgot gondolt biztosan. Egy: a kapuskérdés nem megoldott. Kettő: a védelemben az ország legjobb hátvédjeit játszatja, de meg kell szervezni előttük a középpályások védekezését is.

Őszre javult a csapat és javultak az eredmények, a franciák mögött másodikként ugyan, de simán kijutott a válogatott az Európa-bajnokságra. A franciákon kívüli ellenfelektől, a görögöktől, az írektől és a gibraltáriaktól, összesen egy gólt kapott az Oranje.

A kapitány a franciák elleni, amszterdami mérkőzés előtt megtalálta a kapusát, azóta a még mindig csak 21 éves Bart Verbrüggen az első számú jelölt a poszton. A legutóbbi szezonban 21 mérkőzésen védett a Premier League-ben, a Brightonban.

A védelme összeállt már tavaly, legalábbis „75 százalékban”. Virgil van Dijk, valamint a két szélsőhátvéd, Denzel Dumfries és Nathan Aké helye megkérdőjelezhetetlen. 2023-ban még a fiatal Lutsharel Geertruida kapta a Liverpool védője mellett belül a legnagyobb szerepet, itt van az Eb-n is, de epizodista. Visszatért ellenben Stefan de Vrij, aki 2023-ban BL-döntős, idén olasz bajnok volt az Interrel.

Ami középpályásokat illeti, Frenkie de Jong sérülése megnehezítette a kapitány helyzetét. Két alapembere így is van. Xavi Simons, aki 2023 eleje óta 18 válogatott meccsből 18-on játszott, nem is akárhogyan. A másik biztos pont, némi meglepetésre, Tijjani Reijnders az AC Milanból, aki a 2023-as hat meccséhez idén már négyet hozzátett.

Mellettük Jerdy Schouten lett alapember az Eb-n. A PSV játékosa tíz válogatottságából kilencet tavaly november óta teljesített, ráadásul kivétel nélkül a kezdő csapatban szerepelve. Idén csupán csak egy mérkőzést hagyott ki, még márciusban.

A csatársorban Cody Gakpo és Memphis Depay helye megkérdőjelezhetetlen. Most már. Depay ugyanis 2023-ban mindössze két válogatott meccsen szerepelt, idén pedig mindegyiken játszott eddig.

A jobbszélső poszton tavaly Donyell Malen nagyon sokat játszott, de az Eb-n Steven Bergwijn játszott többet a csoportszakaszban. Várhatóan ma Malen kezd majd. De vannak még bevethető csatárok, akár a törökök ellen debütáló, a Bayern Münchent is megjárt Joshua Zirkzee, akit állítólag a Manchester United szeretne leigazolni azok után, hogy az olasz Serie A 2023–2024-es idényének legjobb fiatal játékosává választották.