Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Southgate: három vagy négy, ez itt a kérdés

Infostart
2024. július 6. 14:28
Bármilyen eredményt is hoz az angolok számára a szombati Eb-negyeddöntő, Gareth Southgate szövetségi kapitány számára mérföldkövet jelent a mérkőzés. A svájciak elleni találkozón éppen századszor irányítja a háromoroszlános válogatottat.

Előtte mindössze ketten értek el ilyen magas számot, Walter Winterbotton, az első angol szövetségi kapitány (139) és közvetlen utóda, a világbajnoki címet is nyerő Sir Alf Ramsey (113). Ám van, amiben Southgate a rekorder: nagy tornákon ő dirigálta a legtöbbször a csapatot. Huszonhárom mérkőzésen van túl, nyolccal többön, mint bárki más. Ezeken a mérkőzéseken 56,5 százalékos győzelmi mutatót ért el, ezzel második az örökrangsorban Sir Alf mögött. Nagy tornán eddig mindössze négyszer veszített.

A 2016 óta a válogatottat irányító egykori válogatott játékos hol három-, hol öt-, hol négyvédős rendszerben játszatta eddig a csapatát. Az első nagy siker, a 2018-as vb-elődöntőbe jutás idején (2017 októberétől 16 mérkőzésen keresztül) három vagy öt védővel állt fel. Ám a következő két évben ragaszkodott a 4-3-3-s formációhoz.

A legutóbbi Európa-bajnokságon, amelyen csak szétlövésben veszített a döntőben az angol válogatott, két meccsen állt fel három védővel, mégpedig a németek és az olaszok ellen. Ezeken a meccseken nem játszott rosszul a hátvédsor, de Southgate visszatért a négyvédős felálláshoz, a katari világbajnokságon is végig ezt használta. A legutóbbi 23 meccsén egyszer sem döntött a háromvédős mellett, 2022 szeptemberében, a németek elleni Nemzetek Ligája-meccs után váltott.

A dilemmát most az jelenti, hogy a svájciak szombaton hat órától minden bizonnyal három védővel kezdenek majd, s az angolok nem szeretnek ilyen formáció ellen játszani. Amikor legutóbb egy európai élcsapat így állt fel ellenük, kikaptak az olaszoktól 2022 szeptemberében. (S a magyar válogatott is ezt a felállást választotta három hónappal korábban, Wolverhamptonban, a felejthetetlen 4-0-nál.)

Az angol csapat nagyon sok kritikát kapott az eddigi teljesítménye miatt az Európa-bajnokságon, de a védelme szilárdnak bizonyult. Jordan Pickford mindössze két gólt kapott, a védők eddig a jobb teljesítményt nyújtók között voltak. Különösen Marc Guéhi, aki ellenben eltiltása miatt nem játszhat a negyeddöntőben. Az egyik lehetséges változat, hogy Ezri Konsa helyettesíti.

Ugyancsak elképzelhető, hogy a sérülése után sokáig lábadozó, a tornán eddig még nem játszó Luke Shaw is szerepet kap. A várható angol összeállítás: Pickford – Walker, Stones, Konsa – Trippier, Mainoo, Rice, Shaw – Bellingham, Foden – Kane.

Nyilvánvalóan a védősor felállítása befolyásolja a többi csapatrészét is. Péntekre kiderült, hogy Jude Bellingham megúszta a szlovákok elleni magánszámát. A pénzbüntetést a mellényzsebből kifizeti, az eltiltását pedig felfüggesztették. Elképesztően fontos volt az angolok számára, hogy ő játszhasson: az eddigi négy góljukból kettőt Bellingham és kettőt Harry Kane, a Southgate-éra leggyakoribb szereplője és gólkirálya szerzett.

A svájciakat a brit sajtó a torna sötét lovaként emlegeti, ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy Murat Yakin csapata eddig éppen a másik, Premier League-játékosok köré épített csapat, a skót ellen kínlódott meg leginkább, az volt az egyetlen, amely ellen hátrányban kellett játszania.

Noha a válogatottjuk elsősorban Bundesliga- és Serie A-légiósokra épül, akadnak a Premier League-ben is szép karriert befutott vagy befutó kulcsemberek, elsősorban Granit Xhaka és Manuel Akanji.

„Képesek voltunk felvenni a versenyt Németországgal és legyőzni Olaszországot, akkor miért ne lehetne most meg annyi, ami ahhoz kell, hogy legyőzzük Angliát?” – tette fel a logikus és egyben költői kérdést Murat Yakin.

A svájciak az alapösszeállításukat tervezik, nincs eltiltott: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer, Xhaka, Freuler, Aebischer – Ndoye, Embolo, Vargas.

Elég sok játékost fenyeget eltiltás egy újabb sárga esetén. Az UEFA a negyeddöntők után törli az addigi sárga lapokat, de aki összeszedi a második sárgáját ebben a szakaszban, nem játszhat az elődöntőben, még továbbjutás esetén sem. Az angoloknál Bellingham, Foden, Gallagher, Mainoo, Trippier, a svájciaknál veszélyeztetett a 18 órakor kezdődő, düsseldorfi mérkőzésen.