Nyitókép: Az osztrák Gernot Trauner (fent) gólt fejel a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában játszott Lengyelország-Ausztria mérkőzésen 2024. június 21-én. MTI/EPA/Robert Ghement

Megvan az Eb első búcsúzója – ez a csapat nem juthat már tovább!

Infostart
2024. június 22. 10:17
Megvan az első kieső a labdarúgó Európa-bajnokságon: a lengyel válogatott két forduló után, a harmadiktól függetlenül elveszítette az esélyét a nyolcaddöntőbe kerülésre.

A csoportban a lengyeleknek még nincs pontja, az osztrákoknak három, a franciáknak és a hollandoknak négy-négy pontja van. Az utolsó körben a lengyelek hiába győznék le a franciákat, mivel az egymás elleni eredmény dönt elsősorban azonos pontszámnál, biztosan nem tudják megelőzni az osztrákokat.

A lengyelek balszerencsések voltak a tornán. Bár a péntek késő délutáni, az osztrákok elleni mérkőzés előtt a sajtójuk azt írta, a 151. válogatott mérkőzése előtt álló Robert Lewandowski van már olyan állapotban, hogy kezdeni tudjon, a Barcelona csillaga végül csak az utolsó negyedórára állt be. Kapott egy sárga lapot, mással nem tűnt ki, segíteni nem tudott.

„Teljes mértékben készen álltam, nem éreztem fájdalmat, de ha az elejétől játszottam volna, nem tudom hány percig bírom. Tudtuk, hogy ez a meccs nagyon kiélezett lesz. Nem sikerült még csak pontot sem szerezni” – mondta Lewandowski a mérkőzés után.

A Fakt című lap úgy véli, hogy a 36 éves csatár nem játszik többet a válogatottban. Nincs értelme kockáztatni egy esetleges sérülést egy olyan mérkőzésen, amelyen már valójában csak a szép búcsút „nyerhetik meg” a lengyelek. Az pedig valószínűtlen, hogy az ősszel is játszana még a nemzeti tizenegyben.

Egyébként meglehetősen fura indulatokat kavart a vereség, egy magáról megfeledkezett, elkeseredett szurkoló a TVN24 csatorna élő adásában kezdte gyalázni a válogatott kapusát, Wojciecha Szczęsnyt, aki egyébként a gólok ellenére nem védett rosszul.

A lengyelek a mostanit is beleértve a legutóbbi öt Európa-bajnokságon kivétel nélkül ott voltak – 2012-ben társrendezőként – de a csoportszakaszt csupán egyszer, 2016-ban „élték túl”.