Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Belgium javított Románia ellen, négy hárompontos csapat az E csoportban

Infostart / MTI
2024. június 22. 22:55
A belga válogatott 2–0-ra legyőzte a román csapatot a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, így az E csoportban két forduló után mindegyik együttesnek három pontja van.

Az Eb-csoportkör második fordulójának utolsó mérkőzésén Belgium Románia ellen játszott Kölnben. Az első körben a románok magabiztosan, három góllal legyőzték az ukrán válogatottat, míg a szlovákok a torna eddigi legnagyobb meglepetését okozva 1–0-ra megverték Belgiumot. Négy helyen változtatott Domenico Tedesco, a belga válogatott szövetségi kapitánya a Szlovákia ellen pályára küldött kezdőcsapatához képest. Jan Vertonghen, Youri Tielemans, Arthur Theate és Dodi Lukebakio is bekerült a Románia elleni együttesbe.

I. félidő:

2. perc: a román térfél közepén labdát szerzett a belga együttes, majd Lukaku előbb Dokut hozta játékba, a visszakapott labdát pedig a 16-oson belülről visszagurította Tielemans elé, aki 18 méterről a jobb alsó sarokba lőtt (1–0).

II. félidő:

80. perc: a belga kapus rúgta ki a labdát, amely gyakorlatilag átszállt mindenkin, De Buyne csapott le rá és a kifutó román kapust megelőzve a hálóba kotorta (2–0).

A belgák egy távoli lövéssel nagyon gyorsan vezetéshez jutottak, de a románok hamar válaszolhattak volna. A folytatásban nagy fölényben futballozott az előnyben lévő csapat, sokszor jutott el ellenfele tizenhatosán belülre, ott azonban körülményesek voltak a játékosok, rossz megoldásokat választottak és szerencséjük sem volt, így minden lehetőséget elpuskáztak. A helyzetek alapján több gólos belga vezetéssel kellett volna zárulnia az első félidőnek.

A második játékrész két román lehetőséggel indult, de aztán megint a belgák veszélyeztettek többet, Romelu Lukaku pedig a 63. percben majdnem a félpályáról kilépve megiramodott a labdával és futtából tizenhat méterről bal belsővel a jobb alsó sarokba lőtt. Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert a VAR lest jelzett.

A belgák sok gólt szerezhettek volna, de mivel a 80. percig csak eggyel vezettek, a románok reménykedhettek az egyenlítésben, és egy-egy labdaszerzés után, kontratámadásból néhányszor komoly veszélyt is teremtettek. A belga sikerrel viszont teljesen nyitottá vált a továbbjutás ebből a csoportból.