Nyitókép: Laurence Griffiths/Getty Images

A Squadra Azzurra játékosai átírták a rekordok könyvét

Infostart
2021. július 13. 06:00
Számos rekord megdőlt a vasárnap véget ért labdarúgó Európa-bajnokságon, s ugyancsak több érdekes összefoglaló statisztikát készíthettünk a történtek után.

Az olasz labdarúgó-válogatott 1968 után lett ismét Európa-bajnok, ez a legnagyobb időkülönbség a torna történetében két siker között. A korábbi rekordot a spanyolok tartották (44 év, 1964 és 2008 között).

A Squadra Azzurra hatodszor nyert világ- vagy Európa-bajnoki címet, 1934-ben, 1938-ban, 1982-ben és 2006-ban lett a világ, 1968-ban és 2021-ben a kontinens legjobbja. Az európai válogatottak közül hatnál több elsősége csak a németeknek van, akik ugyancsak négyszeres világbajnokok, de háromszoros Európa-bajnokok.

Az olaszok az első megnyert Európa-bajnokságukon, 1968-ban is hátrányba kerültek, Dragan Dzsajics a jugoszlávoknak szerzett vezetést. Akárcsak most, a második félidőben jött az egyenlítés, Angelo Domenghini révén. Akkor még nem lőttek tizenegyesek a 120 perc utáni döntetlen állásnál, Ferruccio Valcareggi együttese 2:0-ra megnyerte az újrajátszást.

Az angol csapat ötvenöt esztendő után jutott egy nagy torna döntőjébe, 1966-ban és 2021-ben is Wembley-ben játszotta az utolsó mérkőzést. A világbajnokságot megnyerte, az Európa-bajnokságot nem.

Anglia a tizenharmadik ország, amelynek válogatottja Eb-döntőt játszhatott, legutóbb a mostanit megelőzően Görögország és Portugália került az aranycsatába „újoncként”, 2004-ben.

Gareth Southgate az első, aki játékosként és szövetségi kapitányként is veszített Eb-elődöntőben, vagy döntőben tizenegyespárbajt. Mindkettőt Londonban, a Wembley-ben. Dino Zoff játékosként (kapusként) veszített 1980-ban, a csehszlovákok elleni bronzmérkőzésen, de szövetségi kapitányként nyert 2000-ben, a hollandok elleni elődöntőben.

Négy válogatott, az olasz, az angol, a spanyol és a francia is veretlenül zárta az idei Európa-bajnokságot – utóbbi három csalódottan.

A tornán négy mérkőzés végződött tizenegyespárbajjal, ez az 1996-as csúcs beállítása. A svájciak megverték a franciákat, majd kikaptak a spanyoloktól. A spanyolok megverték a svájciakat, majd kikaptak az olaszoktól. Az olaszok megverték a spanyolokat – majd nem kaptak ki az angoloktól. A Squadra Azzurra az Eb-történelem első csapata, amely két egymást követő mérkőzését tizenegyespárbajban nyerte meg.

Ugyancsak az olasz válogatott az első, amely világ- és Európa-bajnokságon az elődöntőben és a döntőben is tizenegyespárbajban nyert, azaz úgy lett aranyérmes, hogy az utolsó két mérkőzésén nyeretlen maradt.

Leonardo Bonucci 34 évesen és 71 naposan az Európa-bajnoki döntők legidősebb gólszerzője lett. A Juventus veterán védője egyike annak a két olasznak (a másik klubtársa, Federico Bernardeschi), akik az elődöntőben és a döntőben is értékesítettek tizenegyest.

Az olasz válogatott Roberto Mancini irányításával még sohasem veszített mérkőzést, ha Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci is a kezdő csapatban szerepelt.

Gianluigi Donnarumma 22 évesen a legfiatalabb, akit az Európa-bajnokság legjobbjának választottak. Az AC Milantól a Paris Saint-Germainbe tartó kapus pályafutása során hatodszor volt részese szétlövésnek, s mindegyiket megnyerte.

Az olasz válogatott két brazil játékosa, Jorginho és Émerson Palmieri különleges tavaszt zárt: a Bajnokok Ligája győztesei lettek a Chelsea-vel és megnyerték az Európa-bajnokságot. (A portói BL-döntőben csak Jorginho játszott.) Ugyanazt vitték véghez, mint két korábbi Chelsea-játékos, a spanyol Fernando Torres és Juan Mata 2012-ben.

Az angol keret négy Manchester City-futballistája (Kyle Walker, John Stones, Phil Foden, Raheem Sterling), valamint a brazilok két Man City-játékosa (Éderson, Gabriel Jesus) 2021 tavaszán a BL-döntőt és a kontinensbajnoki döntőt is elveszítette.

A Squadra Azzurrának öt házi gólkirálya is lett a tornán: Federico Chiesa, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile, Manuel Locatelli és Matteo Pessina egyaránt két góllal zárt. Hasonló ebből a szempontból a kép a 2006-os világbajnokokéhoz, akkor Marco Materazzi és Luca Toni lett két góllal házi gólkirálya az aranyérmes csapatnak.

Az Euro 2020-on a spanyol és az olasz válogatott szerezte a legtöbb gólt, tizenhármat. Egyedül a Squadra Azzurra szerzett gólt hét mérkőzésen is.

Az Európa-bajnokság 142 gól született, ez rekord a tornák történetében. A gólátlag sokat javult 2016 óta (2,12 és 2,78), de meg sem közelíti az 1976-os torna elképesztő, 4,75-ös átlagát.

Cristiano Ronaldo lett a torna gólkirálya, öt góllal, egyetlen gólpasszának köszönhetően előzte meg a cseh Patrik Schicket. A portugál szupersztárnál 2012-ben sem lőtt senki több gólt, de akkor Fernando Torres kapta, hasonló ok miatt az aranycipőt. E tornán szerzett öt góljával CR7 a tornák történetének legeredményesebb játékosa, 14 találattal. Ő az első, aki öt tornán (2004–2020) is szerzett gólt. Világcsúcstartó lett válogatottbeli góljai számával (109). A magyarok elleni találkozó után megkapta a mérkőzés legjobbja címet, pályafutása során már hatodszor, ezzel beérte az eddigi éllovas Andrés Iniestát.

A torna legjobb fiatal játékosának a spanyol Pedrit választották. A Barcelona középpályása a spanyolok mind a hat mérkőzésén a kezdő csapatban szerepelt.

A tornán tizenegy öngól esett, ez több mint az eddigi tornákon összesen. Két mérkőzésen (Németország–Portugália, Spanyolország–Szlovákia) a vesztes két öngólt is összehozott.

Nagyon alacsony a tizenegyesek kihasználtságának mutatója. A szétlövésekben elvégzettektől eltekintve 17 büntetőből kilencet értékesítettek, nyolcat nem, 52 százalékos a sikeres tizenegyesek mutatója.