Nyitókép: Valetin Ogirenko - Pool/Getty Images

Ennyit még senki sem várt sikerrel az elődöntőre, mint a dánok

Infostart
2021. július 3. 20:37
Az 1992-es Európa-bajnokság óta először jutott Eb-elődöntőbe a dán válogatott, amely akkor megnyerte a tornát. A mostani nagy menetelés különlegessége, hogy először jutott úgy a legjobb négy közé egy csapat az Eb-k történetében, hogy az első két mérkőzését elveszítette.

Korábban még egyetlen csapat sem jutott be az elődöntőbe 29 éves várakozás után.

A csehek elleni bakui mérkőzésen már a szünetre kialakult a 2-1-es végeredmény. A dánok tizenegy gólt szereztek eddig a tornán, a mostani kettővel már csak 6-5 a második félidei gólok javára. Találataikat heten szerezték, a ma is eredményes Kasper Dollberg három, Yusuf Poulsen és Joakim Maehle két-kétgólos.

A mérkőzés legjobbjának választott Pierre-Emile Höjbjerg fejese hozta az Euro 2020 huszonnegyedik gólját, ez rekord a tornák történetében. Ugyanakkor a dánoknak ez eddig az egyetlen, nem lábbal szerzett gólja a tornán.

Az első mérkőzés szörnyű körülményeitől elvonatkoztatva, pusztán a számokat nézve: a dánok a Koppenhágában vívott mérkőzéseiken a megszerezhető kilenc pontból hármat gyűjtöttek be, 33,33 százalékos teljesítmény. Idegenben (Amszterdamban és Bakuban) kétszer nyertek, százszázalékos teljesítmény.

A csehek gólszerzője, Patrik Schick az ötödik gólját lőtte az Európa-bajnokságon, ezzel beérte a góllövőlista élén Cristiano Ronaldót. Megelőzni azonban nem fogja, a portugálnak van egy gólpassza is, ami dönthet az aranycipő versenyben.