Nyitókép: Laszlo Balogh - Pool

Megszólalt a Rossi-csapat sikereinek titkos kovácsa

Infostart
2021. június 29. 10:16
Mentálhigiénés szakember segítségével mérték meg, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Marco Rossi szövetségi kapitány szakmai stábjában dolgozik egy olyan szakember, aki nem a labdarúgásból érkezett, de jelentős a szerepe abban, hogy a világsztárok ellen is gladiátorként küzdöttek a mieink. Hajdu Zoltán mentáltréner, aki korábban vízilabdázókkal és jégkorongozókkal is dolgozott, három éve segíti a fociválogatottat. Korábban külsős tanácsadó volt, az Eb-n viszont már a stáb tagja.

"A mentáltrénernek a küzdőszellemet, a kitartást és kritikus helyzetben a nyugalom megőrzését kell elérnie – mondta a Blikknek. – Három pillérre építkezünk. Az első a szükséges fizikális, illetve mentális alapfelmérések és tesztek elvégzése, az ebből nyert adatok elemzése, feldolgozása. A második egy pozitív sztori megalapozása az egyes játékosoknak és a csapatnak, a harmadik pedig az, hogy minden játékosnak egyéni fejlesztési tervet tudjunk a kezébe adni."

Hajdu Zoltán segítségével sikerült kiűzni a „magyaros pesszimizmust” a válogatottból,szerinte azok a játékosok, akikkel foglalkozik, megeszik, szinte összetörik az ellenfelet. A futball és a siker nem csak azon múlik, kinek milyenek a fizikai adottságai, gyakran fejben dől el egy-egy meccs sorsa, és az egyes játékosok vagy a csapat gyengeségeit vagy erősségeit lehet elemezni pszichológiai és kognitív tesztekkel.

A koncentráció, a periférikus látás, a döntési sebesség és hatékonyság, illetve a fókuszálásra való hajlam mérésével térképezik fel a válogatott játékosait, és gyors és megbízható, egyénre szabott kommunikációs útmutatót tudnak készíteni. Ez abban is segít, hogy kiderüljön, a csapaton belül az adottságai alapján ki és milyen szerepre alkalmas.

Hajdu Zoltán szerint meccs előtt 2-3 nappal „szűrni kell a zajt”. A játékosoknak nem ajánlott telefonozni, Facebook-posztokat olvasgatni, konzoljátékokat használni, vagy újságírókkal beszélni, utóbbira ott a kommunikációs stáb.

"Mérkőzés előtt a legfontosabb az ingerek mérséklése, csak így lehet tiszta tudattal, bátor szívvel és hideg fejjel belemenni a küzdelembe – vélekedik Hajdu. – A motiváció ingadozása is kiküszöbölhető, ha a figyelem beszűkül és javul a koncentráció."