Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A vb-re kijutást is segítheti a jó Nemzetek Ligája-szereplés – indul az új sorozat

Infostart
2024. szeptember 5. 13:54
Némileg megváltoztatott lebonyolítási rend szerint rajtol csütörtökön a férfi labdarúgó Nemzetek Ligája 2024–2025-ös idénye. A továbbra is az A-divízióban szereplő magyar válogatott szombaton Düsseldorfban játssza első mérkőzését.

Az UEFA továbbra is négy divízióba (osztály) sorolja a résztvevő csapatokat - 54-et, mert Oroszország nem indulhat. Az első három szintre 16-16, a negyedikre 6 csapatot osztottak be. A „miénknél”, az A-divíziónál maradva: a négycsapatos csoportokban körmérkőzést rendeznek, oda-visszavágós alapon, így mindegyik válogatott hat találkozót játszik ősszel. (A magyar válogatottnak az utolsó története 999. mérkőzése lesz!)

Változás a korábbiakhoz képest, hogynem csak a csoportgyőztesek jutnak tovább, másképpen fogalmazva a direkt továbblépés nem a négyes döntőbe, hanem az újonnan létrehozott szakaszba, a negyeddöntőbe történik. A negyeddöntőben a csoportelsőket összepárosítják a csoportmásodikokkal, a párok úgy nevezett klasszikus kuparendszerben mérkőznek meg, az adott párból a csoportelső lesz pályaválasztó a második mérkőzésen. A párharc győztese bejut a négyes döntőbe.

Korábban az A-divízió csoportjaiból a negyedik helyezettek kiestek a B-divízióba, ez továbbra is így van. Ám a harmadikok sincsenek biztonságban, playoffot, ha úgy tetszik, osztályozót játszanak a B-divízió csoportmásodikjaival. A rendszer itt is a klasszikus kupaszisztéma szerinti.

A Nemzetek Ligája UEFA-rendezvény, ezért azonos pontszámú csapatok között elsődlegesen az egymás elleni eredmény rangsorol.

A Nemzetek Ligájában való jó szereplés segítheti a vb-kvalifikációt is. A vb-selejtezőkből 12 csoportelső egyenes ágon kijut majd a 2026-os vb-re, a 12 második helyezett, valamint a fenti 24 csapaton kívüli legjobb négy NL-szereplő pótselejtezőt játszik, a már korábban az Eb-nél is megismert négyes minitorna formájában. Azok győztesei is kijutnak a vb-re.

A magyar labdarúgó-válogatott csoportjának programja

1. forduló (szeptember 7.):

Németország–MAGYARORSZÁG

Hollandia–Bosznia-Hercegovina

2. forduló (szeptember 10.):

MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina

Hollandia–Németország

3. forduló (október 11.):

Bosznia-Hercegovina–Németország

MAGYARORSZÁG–Hollandia

4. forduló (október 14.):

Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG

Németország–Hollandia

5. forduló (november 16.):

Németország–Bosznia-Hercegovina

Hollandia–MAGYARORSZÁG

6. forduló (november 19.):

Bosznia-Hercegovina–Hollandia

MAGYARORSZÁG–Németország