Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Illés Fanni ezüstérmes 100 méteres mellúszásban

Infostart / MTI
2024. szeptember 2. 19:35
Ez a magyar küldöttség második érme a paralimpián.

Illés Fanni ezüstérmet szerzett az SB4-es kategória 100 méteres mellúszó számában a párizsi paralimpia hétfői versenynapján. A címvédőként indult magyar versenyző a délelőtti előfutamok során a második legjobb időt érte el, így az esti döntőben az 5-ös pályán úszhatott. A Vasas kiválósága remekül versenyzett, 50 méternél negyediként fordult, majd a végén mindössze négy századdal maradt el a győztes olasz Giulia Ghirettitől.

Illés Fanni rendkívül boldogan nyilatkozott a döntő után.

"Tudtam, érzékeltem, hogy jön az olasz csaj, láttam a szemem sarkából. Az utolsó 15 méteren az volt bennem, hogy jön a Giulia, jön a Giulia, tartsak ki! Ezzel együtt szívből örülök, hogy ő nyert, ez már kijárt neki" - idézte fel az izgalmas döntő hajráját a vegyes zónában a magyar úszó.

"Négy század volt a különbség, de az az út, amit bejártam a szülés után, ennél sokkal nagyobb - utalt arra, hogy két éve megszületett a kisfia, Mór, és ő a gyereknevelés mellett folytatta az élsportot. - Ki tudtam jönni a szülés utáni depresszióból és a végére összeállt minden. Ugyanúgy örülök, mintha aranyérmet nyertem volna."

Elárulta, hogy edző-férje, Szabó Álmos a finálé előtt azt mondta neki, "az elején ne merjen elmenni, mert meghal a végén", ezt betartotta és nagyon örül, hogy ki tudta adni magából a maximumot. A parasportoló üzent a sorstársainak is, mondván, soha ne adják fel, bízzanak magukban, mert ezt a hitet senki nem veheti el tőlük.

Azt mondta,az egész családja, édesanyja, édesapja, testvére, gyermeke ott volt a lelátón és már alig várja, hogy újra találkozhasson velük. "Üzenem a magyaroknak: sajnálom, hogy csak egy ezüst, de nekem ez egy aranyéremmel ér fel" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy folytatja-e a pályafutását, az ötödik paralimpiáján szerepelt Illés Fanni úgy fogalmazott:

"Nem hagyom abba, imádok úszni, ez az életem."

A 32 éves Illés Fanni - aki alsóvégtaghiánnyal és összenőt ujjakkal született - ötödik paralimpiáján szerepelt, s a megnyitón ő vitte a magyar csapat zászlaját.

Ez a magyar küldöttség második érme a francia fővárosban, előzőleg - csütörtökön - Konkoly Zsófia megnyerte a 400 méteres gyorsúszást az S9-es kategóriában.