Nyitókép: OJO Images/Getty Images

Magyar színekben indulna a vébén egy osztrák síelő, gyűjtést indított, hogy finanszírozni tudja magát

Infostart
2024. augusztus 29. 18:40
A 30 éves, kétszeres Universiade-győztes Richard Leitgeb több éves kényszerpihenő után, osztrák helyett már magyar színekben gyűjti a pontokat argentin versenyeken.

Richard Leitgeb 2010. december 18-án debütált nemzetközi versenyen, de igazán komoly megmérettetésen csak öt évvel később indulhatott: 2015-ben a Sierra Nevada-i téli Universiadén vett részt, ahol a legjobb eredménye egy 10. helyezés volt műlesiklásban - írja a 24.hu. Világkupán 2016-ban vett részt először, és bár viszonylag hamar kiesett, abban az évben a téli Universiadén műlesiklásban aranyérmet, csapatversenyen ezüstérmet szerzett. Viszont a szezon végén az osztrák szövetség úgy döntött, hogy nem számít rá a válogatottban, ami nagyon lelombozta a sportolót.

Ezt követően a Karintiai Állami Síszövetség, valamint egy nemzetközi magán-versenycsapat tagjaként folytatta, ami viszont komoly anyagi terhekkel járt, magának kellett fizetni az utazásokat és a szállásokat. Továbbra is vissza szeretett volna kerülni az osztrák keretbe,

2019-ben pedig meg tudta ismételni a két évvel korábbi sikereit, a krasznojarszki téli Universiadén ismét két érmet szerzett: óriás-műlesiklásban ezüst-, csapatversenyben pedig aranyérmet.

"Ahogyan az előző években, teljes szezonokat szerveztem, egyedül utaztam, lehetőleg minden nap edzettem, miközben két munkahelyen is dolgoztam, és alig éltem túl az egészet a szponzoraim segítségével. Anélkül, hogy mögöttem állt volna egy válogatott, sikerült még négy világkupa-indulást kivívnom, ott lehettem kétszer Wengenben, egy-egy alkalommal pedig Adelbodenben és Zágrábban. A világ 45. legjobb szlalomozója voltam, a 2020-2021-es szezon végéig összességében hat egymást követő évben megvoltak a feltételeim ahhoz, hogy világkupa-versenyeken induljak" - nyilatkozta Richard Leitgeb.

Mint írják, ráébredt, hogy Ausztriában véget ért a pályafutása, de nem akarta feladni. Három évig nem tudott versenyezni, mert tanulnia és dolgoznia kellett, míg végül megérkezett az értesítés a nemzetközi szövetségtől (FIS), hogy a szervezete elfogadta a licencváltási kérelmét. Sajnos azonban a megszerzett pontjai is elvesztek, így nulláról kellett újrakezdenie, esélye sem volt világkupán indulni.

A magyar állampolgárságot 2022-ben kapta meg, jelenleg a Veszprémi Sí Egylet sportolója.

Richard Leitgeb végül a megtakarított pénzét kivéve összepakolt és elment Dél-Amerikába. Azt írja, köszönetet mond Magyarországnak és a Magyar Sí Szövetségnek, hogy lehetőséget adtak neki, hogy ismét versenyezhessen. Augusztus elején három óriás-műlesikló versennyel kezdett Argentínában (8-9-10. hely), majd a Barilochéban rendezett szlalomviadalon 42-es rajtszámmal a 4. lett. Másnap ugyanott már győzött. Azóta három hét alatt négy elsőséget és egy második helyet szerzett szlalomban, de Perito Morenóban óriás-műlesiklásban is összejött egy második és egy harmadik pozíció.

Az első versenyen még a világranglista 1375. helyén állt, három futam alatt a 81. helyig küzdötte fel magát. A síelő úgy nyilatkozott, hogy így ismét indulhat a világkupán, és ez még csak a kezdet. A nagy terve, hogy ott lehessen a jövő februári, saalbachi alpesisí-világbajnokságon, ehhez már ki is szemelt egy csomó versenyt a finnországi Levitől kezdve, az ausztriai Hochgurgl át Franciaországban (Val d’Isere), Olaszországban (Alta Badia, Madonna di Campiglio) Svájcban (Adelboden, Wengen) és ismét Ausztriában (Kitzbühel, Schladming).

Mivel megtakarításait már fellte, továbbra is egymaga látja el az ügyintézői és gyógytornász feladatokat, és bár kap támogatást a magyar szövetségtől, még sok pénzre lesz szüksége.

Úgy számol, hogy egy szezonban 30-40 ezer euróra lenne szüksége, így elindított egy közösségi finanszírozási projektet, valamint két főszponzort is keres. A Gofundme-portálon indított gyűjtés célja 15 ezer euró volt, és mint írják, a cikk írásakor 13 ezer már össze is gyűlt.