Nyitókép: Kovács Tamás

Kiderült, hogy mi volt Léon Marchand titka

Infostart
2024. augusztus 28. 14:38
Bob Bowman, illetve a 23-szoros olimpiai bajnok úszólegenda, Michael Phelps is megszólalt a hetek óta nagy port kavart, Milák Kristófot övező ügyről.

Hosszú Katinka azzal vádolta a Magyar Úszószövetséget (MÚSZ), hogy a franciák klasszisa, Léon Marchand azért tudott győzni Milák Kristóf ellen 200 méteres pillangóúszásban a párizsi olimpián, mert az illetékesek azt nyilatkozták, hogy Milák edzéshiánnyal, állóképességbeli lemaradással küzdhet, így Bob Bowman tudta, hogy az utolsó ötven méterre kell felkészítenie a tanítványát, ott verhető meg a magyar világcsúcstartó.

Bob Bowman, - aki Léon Marchand és Kós Hubert edzője - egy hosszú interjúban tért ki arra, hogy az idei versenyeken jöttek rá: Milák Kristófot az utolsó ötven méteren lehet legyőzni. A tréner szerint pedig egyértelmű, hogy a francia a víz alatt verte meg a magyar olimpiai bajnokot - írta a Magyar Nemzet.

Az ötvenperces interjúban Bob Bowman elárulta, hogyan építette fel az olimpián Marchand győztes taktikáját a 200 méteres pillangó úszás döntőjében. Az 59 éves szakember szerint az idén nem láttak olyat, hogy Milák jól hajrázott volna, így erre építettek versenyzőjével.

„Tudtuk, hogy Milák egy csodálatos, elképesztő úszó, aki gyorsan szokott kezdeni.

Az is egyértelmű volt számunkra, hogy Léon esélye az, ha 150 méternél olyan közel tud kerülni hozzá, amennyire csak lehetséges. Aztán egy remek hajrával már győzhet. Nem láttunk olyat az idén, hogy Milák igazán jól hajrázott volna 200 méter pillangón" – magyarázta Bowman.

Éppen ezért úgy gondolták, hogy az utolsó ötven méteren lehet esélyük a győzelemre. Marchand víz alatti munkája ugyanis elképesztően magas szintű, így az utolsó fordulót követően egy jó delfinezéssel, lendületből mehet Milák ellen.

A 200 méter pillangó korábbi világcsúcstartója, Michael Phelps is elemezte Bowman és Marchand győztes taktikáját. A 23-szoros olimpiai bajnok szerint nem is kérdés, hogy a víz alatt a francia versenyző a világ legjobbja, ezt pedig kihasználta a magyar versenyző ellen a döntőben.

"Nagyon valószínű, hogy Léon és Bob úgy taktikáztak: elengedik Milákot az első száz méteren, és aztán kihasználják a víz alatti munkát a 100 méteres és 150 méteres fordulónál"

– mondta Phelps, aki szerint Marchand a víz alatt verte meg Milákot. "A 150-es falnál erősen elrugaszkodni irtó nehéz 200 pillangón. Addigra leúsztál 150 métert, a lábaid bemerevednek, kezdesz savasodni. De ezt Léonnak meg kellett csinálnia. Marchand a világ legjobb úszója a víz alatt, és ezt a fegyverét használta az utolsó hosszon, amivel legyőzte a magyar olimpiai címvédőt.