Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Rossi új emberei

Infostart
2024. augusztus 27. 16:53
Hat olyan futballista szerepel Marco Rossi kedd délután kihirdetett új keretében, aki nem vett részt a júniusi Európa-bajnokságon. Ők a kapitány új – két esetben régi-új – emberei.

A Szaúd-Arábiába szerződött Szappanos Péter helyett Tóth Balázs került a keretbe. A Puskás Akadémián nevelkedett kapus az előző idényben már a Fehérvárban védett, akkor még kölcsönben, majd a nyáron a Vidi meg is vásárolta. Vitathatatlanul az OTP Bank Liga egyik legjobb kapusa, 27 éves lesz már a jövő héten, 111 élvonalbeli mérkőzés áll mögötte. Korábban volt már kerettag.

Yaakobishvili Antal neve szintén felvetődött már tavasszal, amikor bekerült a spanyol élvonalban, a La Ligában remekül szereplő Girona első csapatába. Esetében kivételt tett a kapitány, nem tartotta magát a meghirdetett elvekhez, mert a 20 éves védő sem játszott még a mostani szezonban bajnoki mérkőzést. Alighanem benne látja Marco Rossi Willi Orbán majdani utódját.

Gergényi Bence a Bp. Honvéd nevelése, abban az idényben, amelyben Marco Rossi bajnoki címet szerzett a kispestiekkel, ő már játszott, igaz, 18-19 évesen, „csak” az NB III-ban, a második csapatban. Ballábas futballista, azon a poszton, ami akár Szalai Attiláénak is mondható, kevés opcióval rendelkezik a kapitány, ez indokolhatta az utóbbi időben jó teljesítményt nyújtó, a 125. élvonalbeli bajnokijánál tartó hátvéd meghívását. Gergényi Bence a Honvédból a Szeged-Csanádhoz került, majd az akkor még NB II-es ZTE-be igazolt. A feljutása után, 2019. augusztusában debütált az első osztályban. 2023 szeptemberében váltott újra klubot, az előző idény nagy részét a Fehérvárban töltötte, július elején került Újpestre. Az első öt fordulóban minden percet pályán töltött a lila-fehéreknél.

Vas Gábor a Paks játékosa – tizenkét éves kora óta. Ötvenöt élvonalbeli mérkőzés áll mögötte, mindössze 20 évesen, csütörtökön lesz a 21. születésnapja, nagyon szép ajándék a mostani meghívó. Az előző balszerencsés idénye volt, ősszel a kulcscsontja, tavasszal az orra tört el, előbbi miatt négy hónapot kihagyni kényszerült, reméljük, az idei szerencsésebb, jobb lesz.

Nikitscher Tamás esetében ismert volt, hogy a kapitány figyeli, meg is hívta a keretbe. A 24 éves középpályás bebarangolta már „fél” Magyarországot, Teskándon kezdett futballozni, volt már a ZTE, a Szombathelyi Haladás (Illés Akadémia), a Debreceni VSC, a DEAC, a Makó FC és a Pécsi MFC játékosa is, 2023 januárjában igazolt Kecskemétre. A KTE-ben ugrott ki igazán, az első tavasza nagyon jól sikerült, ám a nyáron súlyosan megsérült, háromnegyed évet kihagyni kényszerült. Szerencsére ismét jó formába lendült.

Dárdai Pál visszatérő a keretben. Ő még a Fehérvár tagjaként, Dzsudzsák Balázs válogatottbeli búcsúmérkőzésén, 2022 novemberében, a görögök ellen debütált, amióta visszatért a Herthához, először kapott meghívást.