Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Öt újonc is bekerült Marco Rossi 26 fős keretébe

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 13:48
Jövő héten már a Nemzetek Ligája jön, az ellenfél Németország.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya öt újoncot hívott meg a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő 26 fős keretébe.

Az olasz szakvezető hat helyen változtatott a nyári Európa-bajnokságon szerepelt csapaton, amelybe újoncként bekerült

  • Tóth Balázs,
  • Gergényi Bence,
  • Vas Gábor,
  • Yaakobishvili Antal és
  • Nikitscher Tamás,

utóbbi négy futballista először kerettag.

"Többségében olyan játékosok, akik a magyar bajnokságból érkeznek, ami azért nem mérhető össze az élbajnokságokkal. Gergényit már a Honvédból ismerem, Vas pedig régóta stabilan játszik, míg

Yaakobishvili a spanyol bajnokság egyik élcsapatából érkezik.

A középpályán szükségünk van fizikai erőre és magasságra, Nikitscher ennek megfelelően kiváló adottságokkal rendelkezik, nemrég duplázott is. Rá tavaly figyeltünk fel Kecskeméten, aztán keresztszalag-szakadása volt, de kiváló formában tért vissza" - mondta a keretbe első alkalommal behívott futballistákról az olasz szakvezető a keddi sajtótájékoztatóján.

A kimaradók esetében arról beszélt, az egyetlen ok, amiért ezúttal nem kaptak meghívót, hogy nem játszanak a klubjaikban. Kiemelte,

Fiola Attila és Styles Callum már talált csapatot, de reményei szerint Lang Ádám és Szalai Attila is fog.

"Senki számára nincsen bezárva a kapu. Ők abszolút főszereplői voltak a sikereknek. Emberileg és játékosként is kiváló karakterek. Kívánom, hogy találjanak olyan klubot, ahol lehetőséget kapnak, és akkor nem látom okát a kihagyásuknak" - fogalmazott az 59 éves tréner, aki a csapatkapitány Szoboszlai Dominikról szólva elárulta, a nyári Eb-vel ellentétben fizikálisan ismét rendben, amit jól mutat, hogy mindkét Premier League-meccsen kilencven percet játszott. Megjegyezte, kicsit más pozícióban szerepel, mint az előző szezonban, de ez mindegy, mert a magyar válogatottból akkor is kihagyhatatlan, ha rossz formában van.

Rossi arról is beszélt, hogy a Nemzetek Ligája fontos sorozat, mert meghatározza, milyen kalapból sorsolják a nemzeti együttest a jövő évi vb-selejtezőkre. Nagy előnynek nevezte, hogy az A divízióban szerepelnek a magyarok, mert így az első vagy kalapból sorsolják majd ki, míg a C-ből lehetetlen lenne jó sorsolásban reménykedni.

"Remélem, sikerül megtartani a helyünket. Németország és Hollandia erősebb, de a Bosznia-Hercegovina elleni meccsen papíron nekünk áll a zászló. Tavaly azért jutott fel az élvonalba, mert olyan minőségi játékosai vannak, mint Edin Dzeko és Ermedin Demirovic. Ilyen nívójú játékosokkal fogunk találkozni, akik a balkáni futballt vonultatják fel, azaz lelkesek, harcosak, fizikálisak.

Ha bárki azt hiszi, könnyű lesz, annak elmentek otthonról"

- jelentette ki Rossi a bennmaradás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzéssel kapcsolatban.

A szakember a nyári Európa-bajnokságra is visszatekintett. Úgy vélte, papírforma eredmény született, csak a válogatott hozzászoktatta a közönséget a rendkívülihez.

"Megvertük Skóciát, amelynek a kerete 60-70 millió euróval többet ér. Németország és Svájc nem kevéssel jobb nálunk. Irreális elvárásokat tapasztalok, amit erősített néhány játékosunk nyilatkozata. Nem véletlenül ígértem a továbbjutás elérésére a Balaton körbetekerését, ezzel akartam érzékeltetni, hogy milyen nehéz lesz ezt abszolválni. Senki sem teljesen elégedett az eredménnyel, de ez csak a Svájc elleni első félidő miatt van. Öt-hat kulcsjátékosunk fele nem ért fel a saját szintjére" - emlékezett vissza a kontinensviadalra Rossi, aki példaként Szoboszlait, Schäfer Andrást és Willi Orbánt említette, utóbbi szerinte több hibát követett el, mint egy egész idény alatt. "Ha ők a maximumot tudják hozni, akkor nem kevéssel javítják a lehetőségeinket" - jelezte.

A magyarok jövő szombaton Németország vendégeként Düsseldorfban kezdik a sorozatot, majd három nappal később Bosznia-Hercegovina együttesét fogadják a Puskás Arénában.