Nyitókép: hungaroring.hu

Megregulázza a Forma 1-es csapatokat a Nemzetközi Automobil Szövetség

Infostart
2024. augusztus 16. 07:16
Elegük van a sok beszólásból.

Az elmúlt években számos esetben fordult elő, hogy a Forma-1-es versenyzők, de akár a csapatfőnökök is élesen, sértőn, esetleg a hozzáértést kétségbe vonva kritizálták nyilvánosan az F1-es versenyirányítást, de leginkább a büntetések kapcsán a versenyfelügyelőket (steward).

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Sportszabályzata ezt a 12.1.-es pontja alatt tiltja, a stewardok már néhány megrovást is kiosztottak ilyesmiért. A szabályhelyben az ún. misconduct, azaz helytelen viselkedés, magatartásbeli vétség szerepel, melynek definíciója – a szövegben is csak példálózva – fedi a sértő, durva gyűlöletkeltő, megalázó írott vagy szóbeli nyelvhasználatot, gesztusokat vagy a testi erőszaki formáit, beleértve már a lökdösődést is - írja a vezess.hu.

Az FIA-nál úgy látják, hogy a jelenséget egyelőre nem sikerült visszaszorítani, ráadásul egyre inkább elharapózik, terjed az ilyen jellegű megszólalások szította szurkolói online abúzus, zaklatás, így a szabályokat módosítják, a stewardoknak mondhatni immár kimondott feladata lesz a pályán vagy azon kívül a résztvevők részéről elhangzottak szankcionálása.

A FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm a következőket írta a közösségi médiában:

„Az online abúzus elleni harcunk keretében elvégzett közelmúltbeli vizsgálatok azt mutatták, hogy közvetlen összefüggés van a versenyzők, csapattagok negatív megszólalásai és a tisztviselőink felé irányuló online gyűlölködés között. A Motorsport Világtanács legutóbbi ülésén a tagok egyetértettek abban, hogy a közelmúlt ilyen esetei után megváltoztassuk a helytelen viselkedés szabálybeli meghatározását. A változtatás további támogatást, védelmet jelent az FIA tisztviselői, önkéntesei számára, akik azon dolgoznak, hogy jobbá, biztonságosabbá és sportszerűbbé tegyék a sportágat” – írta az elnök.

A Motorsport Világtanács egyelőre nem tette közzé a szabálymódosítás szövegét, így a pontos részletek később válnak világossá.