Nyitókép: Mr JWW/YouTube

Összetörték a világ egyik legkülönlegesebb versenyautóját – videó

Infostart
2024. július 22. 19:31
2,3 millió dollár értékűre becsülik azt a Lotus Evija X versenyautót, amit direkt a Nordschleife körrekord beállítására tervezett a brit–kínai gyártó.

A világ egyik legnagyobb autós fesztiválja a goodwoodi Festival of Speed, ahol ennek megfelelően minden évben vannak pótolhatatlan veszteségek is. Néhány éve emlékezetes volt a világ egyetlen Ford RS200-asának balesete, ami még rallycross átalakításban fennmaradt, vagy éppen a szintén egyedülálló Hyundai RS22e koncepció megsemmisítése.

Idén egy vadiúj versenyautót, a mindössze egyetlen példányban létező Lotus Evija X-et törték össze, rögtön a rajtvonalról való elinduláskor. Ha valaki nem ismerné, ez az az autó, amivel nemrég megfutották a harmadik leggyorsabb Nordschleife köridőt valaha. Ehhez bitang aero bodykittet kapott, és a legkevésbé sem hasonlít a sorozatgyártott, szintén villanyos utcai Evijára – írja az autoszektor.hu.

Ahogy az alábbi videón is látszik, a hatalmas gumifüstölés után szinte azonnal a falba állt az egyetlen létező Evija X. Nehéz eldönteni, hogy a sofőr túl erős jobb kormánymozdulata miatt, vagy valamilyen elektronikai hiba miatt történt az eset. Hivatalos közleményt még nem adtak ki róla, a kommentátorok is csak találgatni tudtak, hogy mi történhetett.

Szerencsére senki sem sérült meg az esetben, de az autó szénszálas bódéjának eleje durva ütést kapott. Kérdéses egyenlőre, hogy a hétvége további felfutásaira sikerül-e megjavítani az autót, ami egyébként 2011 lóerős teljesítményre képes a négy villanymotor által.