Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Izgalmas listára került fel Budapest

Infostart
2024. július 18. 08:10
Párizs a világ vezető sportvárosa, Budapest pedig 14. helyen áll azon a listán, amelyet a Burson kommunikációs világcég készített és tett közzé a sporthoz leginkább kapcsolódó száz települést rangsorolva.

A tanulmányt ismertető insidethegames.biz portál kiemelte, hogy az idei nyári olimpiának otthont adó francia főváros második éve áll a lajstrom élén, mögötte a második a 2028-as ötkarikás játékokat rendező Los Angeles, harmadik pedig New York.

A rangsor a sport és a város viszonyának a közösségi média véleményét is figyelembe vevő elemzésén alapul, a nemzetközi sportszövetségek vezetőinek és a nagy nemzetközi sportmédiumoknak a véleményével kombinálva. A portál hozzáfűzte, hogy értékelési szempontnak számít az adott metropolisz olimpiához való kapcsolódása is.

Ennek fényében érdekes, hogy a dobogósok közül először szorult ki London, a 2012-es olimpiának otthont adó brit főváros, míg nála is hátrébb került Tokió, a 2021-es ötkarikás játékok házigazdája, amely a 2022-es első helyről a 13. pozícióba csúszott vissza. Mi több: a rangsorban jelenleg már csak a 61. egy harmadik olimpiarendező, Rio de Janeiro, amely a 2016-os játékokat bonyolította le.

A sportvárosok 2024-es rangsorának élcsoportja a Bursonnál:

1. Párizs
2. Los Angeles
3. New York
4. London
5. Madrid
6. Lausanne
7. Manchester
8. Barcelona
9. Miami
10. Washington
...14. Budapest

A portál megjegyezte, hogy a rangsorkészítésnél erőteljesen érvényesült a sport amerikai megközelítése, a globális marketing, amennyiben az amerikai városok a sportjelenlét hangsúlyozásakor a szórakoztatásra is nagy figyelmet fordítanak. E szempont érvényesülését példázza a rangsor bronzérmese, New York mellett Miami kilencedik vagy Las Vegas 15. helye.

Az insidethegames.biz idézte Lars Haue-Pedersent, a rangsort készítő cég ügyvezető igazgatóját, aki kiemelte: "a sporthírnevüket építeni kívánó városok számára a hatékony kommunikációba való befektetés jelentős előnyökkel járhat, néha még az infrastruktúra fejlesztésénél is többel."