Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Feleslegesen költötte a pénzt a vízilabda-szövetség előző vezetése

Infostart
2024. július 18. 15:13
Vári Attila elnöksége idején több előnytelen szerződést is kötött a Magyar Vízilabda Szövetség – derül ki egy most nyilvánosságra került átvilágítási jelentésből. A jelenlegi elnök, Madaras Norbert azt mondta, a jelentés megállapításai alapján az elmúlt egy évben minden olyan folyamatot megváltoztattak vagy lezártak, ami nem volt előnyös korábban a szövetség számára.

Átláthatatlanul szórta a pénzt a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) Vári Attila vezetése idején – ezt állapította meg az az átvilágítási jelentés, amit a Madaras Norbert vezette szövetség rendelt meg. A 24.hu által ismertetett jelentést a szövetség nem kívánta nyilvánosságra hozni, arra hivatkozva, hogy ez egy döntés-előkészítési anyag, de végül a bíróság kötelezte a dokumentum kiadására.

Az átvilágítást végző OPL Gunnercooke jelentéséből több kifogásolható eset is kiderült:

  • a szövetség 2019-ben 219 ezer euró plusz áfáért – mostani árfolyamon 93 millió forintért – vásárolt meg egy használt Mercedes-Benz Tourismo 15 RHD típusú, 42 üléses turistabuszt, amelyet bérbe adott a Baranya vármegyében működő Horváth és Társa Kft.-nek, amely üzemeltette, karbantartotta és tárolta a járművet. A buszt a szövetség kilométerenként 50 forintért adta bérbe, így minden megtett kilométer után veszteség érte, miután a busz értéke a megtett kilométerek során nagyobb mértékben csökkent, mint amennyit az üzemeltető a bérleti díjjal kompenzált. A jármű 33 ezer kilométert ment négy év alatt, a szövetség új vezetése 2023 januárjában felmondta a bérleti szerződést, a Horváth és Társa így visszaadta a járművet, amelyet 100 ezer euróért adta el. A busz bérlése azért is figyelemre méltó, mert a szövetségnek már Vári Attila időszakában is szponzorációs szerződése volt a Volánbusszal.
  • az MVLSZ a Breitling Sport Kft.-től 2020 és 2022 között nettó 378 millió forint értékben szerzett be sportfelszerelést, a szerződés nettó 178–218 millió forint többletköltséggel járt, és egyes ruhadarabokra a kedvezményes ár magasabb volt, mint a termék normál ára. A cég bevételének a 90–95 százalékát az MVLSZ által kifizetett sportruházat tette ki. A szerződést az elnökváltást követően a felek végül közös megegyezéssel megszüntették.
  • az MVLSZ megrendelt egy új weboldalt, de ez tervezési fázisban maradt. A szövetség 8 millió forintot fizetett ki weboldal fejlesztésére, ezt követően pedig havonta közel 2 milliót üzemeltetési díj jogcímen a pécsi székhelyű Felanetre Kft., valamint a Webpont Informatikai Kft. részére.
  • a takarítási feladatokkal a szövetségben az ESG Holding Zrt.-t bízták meg, hogy az végül „ugyanazt a szolgáltatást” többszörös áron nyújtsa.
  • a GÉPBÉR-Színpad Kft. biztosította a szövetség rendezvényein a közvetítést, a hang- és fénytechnikát. A jelentés szerint csak a LED-panelek beszerzése 305–375 millió forint többletköltséget okozott az MVLSZ-nek, az ajánlatokon szereplő tételeknél pedig számos esetben a piaci ár többszörösét számláztak ki.
  • az átvilágítási jelentés szerint úgy választották ki a pécsi székhelyű T.M. HIDRO-SZER Kft.-t a székház felújítására, hogy az nem rendelkezett a szükséges referenciákkal, mégis nyert, miután a legjobb (381 millió forintos) ajánlatot adta.

A dokumentumban írnak arról is, hogy MVLSZ kérésére nem vizsgálták, lehet-e büntetőjogi következménye az esetleges szabálytalanságoknak. Madaras Norbert elmondása szerint ennek oka az, hogy az átvilágítás döntés-előkészítő anyag volt, amely a szövetség gazdaságos, hatékony és maradéktalanul szabályszerű működéséhez szükséges szervezeti átalakítások megalapozása érdekében volt indokolt.

A vlv.hu-nak adott interjúban a kétszeres olimpiai bajnok elmondta, a dokumentumot bemutatta az MVLSZ elnökségének is, és rengeteg szabályzatot, házon belüli eljárást módosítottak a tényfeltárás alapján, sőt újabb átvilágítást kértek, hogy az eltelt időszak intézkedéseinek hatékonyságáról is képet kapjanak. "Nem az előző vezetéssel kívántam foglalkozni, hanem a lehető legjobb működést szerettem volna biztosítani a játékosoknak, edzőknek és mindenkinek, aki azért dolgozik, hogy a magyar vízilabda a világ egyik legjobbja legyen" – tette hozzá.

"Amikor átvettem az elnöki posztot, azt mondtam, hogy szeretnék fenntarthatóbb, átláthatóbb, költségtakarékosabb gazdálkodást, 21. századi szövetséget. Azt ki tudom jelenteni, hogy az MVLSZ nem ilyen volt. Úgy gondolom, hogy ma sokkal jobban működünk" – mondta Madaras Morbert, és közölte, hogy az elmúlt egy évben minden olyan folyamatot megváltoztattak vagy lezártak, ami nem volt előnyös korábban a szövetség számára.