Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Norris Herendi-mintákkal a sisakján szépít, Ocon is "herendis" mintát kapott - videó, képek

Infostart
2024. július 17. 20:29
Tavaly véletlenül összetörte a riválisának, Max Verstappennek járó, a Herendi Porcelánmanufaktúra által gyártott győzelmi trófeát. Most a hétvégi futam előtt a gyárba látogatott. A sisakfestése is "herendis" lett. Esteban Ocont is megihlette a Herendi, ő is egyedi mintájú bukósisakban fog versenyezni a Hungaroringen.

Lando Norris zavartan nevetgélt a 2023-as Magyar Nagydíj után a dobogón, amikor a győztes Max Verstappen szomorúan csapta a hóna alá a győztes számára készült herendiporcelán-trófeát, amit csak darabokban vihetett magával az eredményhirdetésről. A McLaren kissé izgága versenyzője maga idézte elő a kalamajkát, amikor a kezében lévő pezsgősüveget a pódiumhoz csapta, arról pedig a rázkódás miatt lefordult az első helyezettet megillető porcelánkupa, és összetört. Norris grimaszolt, majd tovább ünnepelt. Alighanem fogalma sem volt arról, hogy egy ilyen kézzel festett váza mintegy hat hónapig készül, értéke pedig megközelíti a 40 ezer eurót - idézte fel a hirado.hu.

Norris később bocsánatot kért Verstappentől és a Red Bull-csapattól, és felajánlotta, hogy kárpótolja a holland vb-címvédőt. A Herendi Porcelánmanufaktúra vezetője, Simon Attila két nappal később az M4 Sport reggeli adásában jelentette be, hogy a vállalat újra elkészíti a győztes trófeát, a McLaren pedig felajánlotta, hogy állja annak költségeit.

Lando Norris szerdán Herendre látogatott, ahol részletesen megmutatták neki a porcelánkészítést és -díszítést. A cég közösségi oldalán megjelent beszámoló szerint az F1 pilóta és menedzsmentje 8 hónappal ezelőtt kérte fel a Herendi Porcelánmanufaktúrát, hogy tervezze meg a versenysisakot, amelyet a Herendi porcelán hordozta értékek iránti tiszteletből a 2024. évi magyar F1 futamon viselni szeretne.

A világbajnoki pontverseny 2. helyén álló angol pilóta többet nem fogja hordani a különlegességet: azt a versenyt követően elárverezik, a bevételt pedig jótékony célra fordítják.

MTI/Vasvári Tamás

A mintázatról a menedzsment és a magyar gyár számos alkalommal egyeztetett. Mint írják, "olyan herendi dizájn született, amely folyondárszerűen átszövi a sisak teljes felületét. Herend több mint 800 különböző színéből végül a választás a türkizkékes színre esett, ebben a színvilágban gondolkodva sikerült egy igazán egyedi, magyaros dekort tervezni, egyedülálló herendi porcelán esztétikummal és kellemes harmóniával".

A mintázat alapját a „Magyaros motívumok” („Motifs Hongrois”) dekor, a 15-17. századi erdélyi úri hímzések elemei ihlették. A cirkalmasan megfestett stilizált tulipánokat, szegfűket, gránátalmákat felvonultató minta a 19. század végén a magyar honfoglalás millenniumára készült. A sisak héjazatának dekorálásánál ez a minta lett kiegészítve egy másik ismert Herendi dekor, a „Jardin Zoologique A Bleu” (Kék növény és állatvilág) stilizált madár, pillangó, méhecske motívumaival.

Így készült a sisak:

Lando Norris kérésének megfelelően, a versenyzőre utalva, a sisak mindkét oldalán, ugyanabban a pozícióban elhelyeztek egy-egy kézi festésű arany LN logót, melyet átsző a folyondárszerű Herendi minta. A dekorálás vízbázisú akril festékkel készült, melynek egyik nehézsége, hogy a motívumokat nem lehet rajztollal megrajzolni, így ezeket a mintákat tűhegyes ecsettel kellett elkészíteni. A versenysisak végső megjelenését több hónapos munka után nyerte el.

"Különleges lesz ebben a bukósisakban versenyezni, mert az elmúlt időszakban nem gyakran fordult elő, hogy új sisakot készítettem volna bárkivel együttműködve. A tény, hogy ebben versenyezhetek, remélhetőleg azt is jelenti, hogy gyorsabban vezetek ennek köszönhetően" - mondta az M4 Sportnak a brit versenyző, aki abban bízik, sikerül előre lépnie a tavalyi második helye után, s így újabb Herendi trófeával gazdagodik.

A herendi évek óta készíti a Magyar Nagydíj trófeáit.