Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Faragó Tamás: csak az olimpiai eredmény fogja megmutatni, hogy jól döntött-e a vízilabda-kapitány

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. július 9. 09:53
Kihirdette olimpiai keretét Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A névsort a magyar szövetség vezetése is jóváhagyta. Az olimpiai bajnok Varga Dénes mellett az egyetlen beválogatott center, Hárai Balázs képviseli a rendkívül rutinos játékosokat a csapatban. Az InfoRádió Faragó Tamást, a magyar szövetség elnökségi tagját, olimpia, világ- és Európa-bajnok vízilabdázót, a Nemzet Sportolóját kérdezte.

Ismert, kihirdették az olimpiára utazó férfi vízilabda-válogatott keretét, 13 főt két tartalékkal.

"Varga Zsolt szövetségi kapitányi kompetenciája, felelőssége és bizalmának kérdése az, hogy kik képviselik Párizsban majd Magyarországot" – fogalmazott az InfoRádióban Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója. "Ahogy Varga Zsolttól hallottam, minden egyes ilyen választás, döntés egy világverseny előtt nagyon fájdalmas és nagyon nehéz" – tette hozzá.

Emellett azt is hangsúlyozta, a magyar vízilabda eredményes, jó játékosokat nevel, ennek megfelelően a kimaradók is lehetnek adott esetben igazi klasszisok.

A kapusok közül Vogel Soma és Bányai Márk kapott bizalmat. Faragó Tamás szerint Bányai Márkot látja megfelelő megoldásnak a kapitány szükség esetére. "Különböző statisztikai adatok alapján, ahogy hallottam, Bányai Márknál jött ki a legjobb adat, ennek megfelelően a kapitány és az elnökség is úgy ítéli meg, hogy ha esetleg nehézségek merülnek fel, akkor talán ő tudja a legjobban helyettesíteni Vogel Somát" – ecsetelte.

A legnagyobb meglepetés szerinte, hogy az olimpiára egyetlen centerrel megy a csapat. "Három jelölt volt, és a három közül Hárai Balázsnak szavazott bizalmat. Ez azért kicsit kockázatos, mert Hárai Balázs már nem mai gyerek, igaz, még mindig a legjobb center Magyarországon; viszont könnyen sérül, esetleg valami gond lehet vele, és ha ez bekövetkezik, nincs még egy center" – figyelmeztetett. Faragó Tamás szerint viszont a csapat szerkezete olyan, hogy ha nincs center, akkor a szokásos, a Ferencvárosra jellemző többcenteres, úszó centeres megoldásban bízhat a kapitány.

"Az biztos, hogy a másik két center is jó teljesítményt nyújt és alkalmas lenne az olimpiai részvételre. Ez a szövetségi kapitány döntése.

A jövő, az eredmény fogja bizonyítani a döntések helyességét"

– fogalmazott.

Vannak fiatal játékosok is a keretben, olyanok, akik még a három évvel ezelőtti olimpián sem voltak "képben" Märcz Tamásnál, és olyanok is, akik pályafutásuk zenitjén lehetnek, például Manhercz Krisztián vagy Zalánki Gergely. Faragó Tamás szerint a korösszetétel szerinti egyensúly is olyan döntés, amelynek helyességét az eredmény igazolhatja vissza, "mennyire egészséges vagy jól sikerült".

"Az biztos, hogy a magyar válogatott képes arra, hogy nagyon jó csapatmunkával a legjobbak közé tartozzon. Itt az a kérdés, hogy az idősebb játékosok képesek-e klasszisteljesítményt nyújtani, mert manapság a győzelemhez már mindenképpen szükséges nemcsak a jó csapatmunka, hanem három-négy kiemelkedő teljesítmény is egy-egy mérkőzésen" – hívta fel a figyelmet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vízilabda - Faragó Tamás a párizsi keretről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást