Nyitókép: Pixabay

Éttermek zárhatnak be Párizsban a megnyitó miatt

Infostart
2024. június 5. 09:47
A biztonsági lezárások ellehetetlenítik a Szajna partján működő üzleteket, több alkalmazott válhat emiatt munkanélkülivé. Vannak, akik kompenzációt követelnek.

Másfél hónap múlva kezdődik az olimpia Párizsban, a Szajnára és környékére tervezett nagyszabású megnyitó ünnepség szervezése pedig jelentős biztonsági előkészületet igényel. A rakpartok mentén „terrorellenes” zónákat alakítanak ki. Hogy valaki bejusson erre a területre, egy QR-kódra lesz szüksége, amelyet a hatóságok vizsgálata után adnak ki. Emiatt a július 18. és 26. közötti időszak nehéznek ígérkezik, különösen azon kereskedők számára, akiknek ezen a területen van üzletük.

Vannak, akik a bezáráson gondolkodnak. Julia Chicannak és társainak az egyik étterme, a Maslow a Szajna partján, a terrorellenes övezet szívében található. „Megértettük, hogy nem lesz vendégünk ezen időszak alatt. Azon gondolkodtunk, hogy mi a legkevésbé rossz megoldás számunkra gazdaságilag” – mondta a tulajdonos.

Mint a FranceInfónak kifejtette, a rendszer úgy fog működni, hogy meg kell adni az indokot, hogy valaki miért akar belépni a területre. Az engedélyt azonban nem azonnal hagyják jóvá és a QR-kódot nem rögtön adják ki – hogy mennyi lesz az idő, azt egyelőre nem tudják. Így viszont a spontán betérő vendégekről biztosan lemondhatnak, és az sem biztos, hogy aki előre foglal, hajlandó lesz bajlódni majd az engedélyért, csak azért, hogy az étteremben ehessen.

Ha nem finomítanak a szabályokon, akkor az étterem még a megnyitó előtt bezár –

a tíz nap alatt ez 80-100 ezer eurós kiesést jelent.

Egy kicsit odébb a rakparton ugyanez a gondja Sébastiennek, a Brasserie le Reynou vezetőjének, aki szerint a szabályokat későn és homályos módon kommunikálták az érintettek felé. Bezárás esetén hat alkalmazottját részleges munkanélkülinek jelenti be, és a kiesés miatt anyagi kompenzációt szorgalmaz.